Jak podaje FAMMU/FAPA, w okresie styczeń-kwiecień br. Urugwaj wyeksportował łącznie 83,1 tys. ton mięsa wołowego, tj. o 10 proc. więcej niż przed rokiem. Tylko w kwietniu br. eksport tego gatunku mięsa z Urugwaju zwiększył się o 6 proc. do 21,9 tys. ton.
Na wzrost handlu urugwajską wołowiną wpłynął silny popyt płynący z Izraela oraz Stanów Zjednoczonych. W omawianym okresie dostawy wołowiny z Urugwaju do tych krajów wzrosły odpowiednio o 74% oraz 40%. Dla porównania eksport mięsa wołowego na rynek rosyjski obniżył się o 7 proc.
Urugwaj jest krajem, w którym odnotowuje się najwyższy poziom spożycia wołowiny przypadający na jednego mieszkańca, tj. 77 kg/osobę. Populacja Urugwaju liczy tylko 3,3 mln mieszkańców. Do handlu trafia rocznie 75 proc. całości mięsa wołowego wyprodukowanego w tym kraju.