A_BIO_AGRO_950

Urugwaj eksportuje więcej wołowiny

20 czerwca 2012
Jak podaje FAMMU/FAPA, w okresie styczeń-kwiecień br. Urugwaj wyeksportował łącznie 83,1 tys. ton mięsa wołowego, tj. o 10 proc. więcej niż przed rokiem.
Tylko w kwietniu br. eksport tego gatunku mięsa z Urugwaju zwiększył się o 6 proc. do 21,9 tys. ton.

Na wzrost handlu urugwajską wołowiną wpłynął silny popyt płynący z Izraela oraz Stanów Zjednoczonych. W omawianym okresie dostawy wołowiny z Urugwaju do tych krajów wzrosły odpowiednio o 74% oraz 40%. Dla porównania eksport mięsa wołowego na rynek rosyjski obniżył się o 7 proc.
Urugwaj jest krajem, w którym odnotowuje się najwyższy poziom spożycia wołowiny przypadający na jednego mieszkańca, tj. 77 kg/osobę. Populacja Urugwaju liczy tylko 3,3 mln mieszkańców. Do handlu trafia rocznie 75 proc. całości mięsa wołowego wyprodukowanego w tym kraju.


POWIĄZANE

Rosnące zainteresowanie konsumentów produktami bio oraz potrzeba zrównoważonego ...

Polscy sadownicy i konsumenci pod presją kolejnych podwyżek. Apel KUPS do posłów...

Współczesny rynek suplementów diety rozwija się w błyskawicznym tempie. Konsumen...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę