Bank Gospodarki Żywnościowej podał, że według szacunków GUS w 2014 roku zwiększy się produkcja owoców z drzew w kraju (o 2,3 proc. do 3,6 mln t). Przyczyni się do tego w głównej mierze wzrost produkcji jabłek. Ich produkcja wynieść ma minimum 3,2 mln ton i być o 2,7 proc. wyższa od rekordowych zbiorów 2013 roku i o blisko 50 proc. wyższa od średniej z lat 2006 - 2010.
GUS wskazuje z kolei na spadek produkcji owoców jagodowych. Co prawda zwiększyć się mają zbiory malin i truskawek - odpowiednio o 1,1 i 1,7 proc. do 122 i 196 tys. ton. Natomiast znacznym, bo blisko 18-proc. spadkiem charakteryzować się będą zbiory porzeczek (163 tys. ton).
Zbiory warzyw gruntowych ogółem wzrosnąć mają o 5,4 proc. r/r i wynieść 4,2 mln ton. Wzrost dotyczyć ma większości warzyw gruntowych.
Największym charakteryzować się będą zbiory kapusty i kalafiorów odpowiednio o 8,4 i 16,5 proc. Z drugiej strony z uwagi na grożenie chorobami, nieznacznie niższa może być produkcja warzyw ciepłolubnych pomidorów i ogórków gruntowych - 3,1 i 0,7 proc.