Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

UOKIK w Ministerstwie Rolnictwa

6 maja 2015
Minister rolnictwa i rozwoju wsi Marek Sawicki spotkał się dzisiaj z przedstawicielami branży: mleczarskiej i mięsnej. W spotkaniu wziął udział Prezes Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów Adam Jasser oraz Wiceprezes Bernadeta Kasztelan-Świetlik.

Tematem spotkania był problem pogarszających się relacji pomiędzy producentami wyrobów mleczarskich i mięsnych a handlem.

Reprezentanci obu branż przedstawili problemy z jakimi spotykają się w negocjacjach handlowych, zwracając uwagę na nierówną pozycję obu stron, tj. z jednej strony silne podmioty handlowe, z drugiej zaś  znacznie słabsi producenci żywności.

Prezes Adam Jasser przedstawił prawne możliwości, które aktualnie można wykorzystać do rozwiązywania przedstawionych problemów. Zwrócił jednocześnie uwagę na występowanie podobnych problemów w innych krajach Unii Europejskiej i podejmowane przez Komisję Europejską działania zmierzające do wprowadzenia rozwiązań o charakterze wspólnotowym.

Zarówno Minister Marek Sawicki, jak i Prezes Adam Jasser podkreślali konieczność wzmocnienia pozycji negocjacyjnej producentów żywności poprzez konsolidację branży spożywczej zarówno w ramach poszczególnych branż, jak i międzybranżową.

Minister Marek Sawicki zwrócił również uwagę na działania proeksportowe podejmowane przez ministerstwo w zakresie zdobywania nowych rynków zbytu dla polskich produktów żywnościowych, co powinno się przyczynić do złagodzenia problemów ich zbytem.

POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę