Minister rolnictwa i rozwoju wsi Marek Sawicki spotkał się dzisiaj z przedstawicielami branży: mleczarskiej i mięsnej. W spotkaniu wziął udział Prezes Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów Adam Jasser oraz Wiceprezes Bernadeta Kasztelan-Świetlik.
Tematem spotkania był problem pogarszających się relacji pomiędzy producentami wyrobów mleczarskich i mięsnych a handlem.
Reprezentanci obu branż przedstawili problemy z jakimi spotykają się w negocjacjach handlowych, zwracając uwagę na nierówną pozycję obu stron, tj. z jednej strony silne podmioty handlowe, z drugiej zaś znacznie słabsi producenci żywności.
Prezes Adam Jasser przedstawił prawne możliwości, które aktualnie można wykorzystać do rozwiązywania przedstawionych problemów. Zwrócił jednocześnie uwagę na występowanie podobnych problemów w innych krajach Unii Europejskiej i podejmowane przez Komisję Europejską działania zmierzające do wprowadzenia rozwiązań o charakterze wspólnotowym.
Zarówno Minister Marek Sawicki, jak i Prezes Adam Jasser podkreślali konieczność wzmocnienia pozycji negocjacyjnej producentów żywności poprzez konsolidację branży spożywczej zarówno w ramach poszczególnych branż, jak i międzybranżową.
Minister Marek Sawicki zwrócił również uwagę na działania proeksportowe podejmowane przez ministerstwo w zakresie zdobywania nowych rynków zbytu dla polskich produktów żywnościowych, co powinno się przyczynić do złagodzenia problemów ich zbytem.