Biogaz_III Forum 2025

UOKiK poprawia się żywność w polskich sklepach

5 stycznia 2016

Poprawia się jakość żywności w polskich sklepach, ale wielu producentów nadal oszukuje i oszczędza kosztem klientów. Spośród blisko 6 tysięcy sprawdzonych partii produktów, Inspekcja Handlowa zakwestionowała tylko 5 procent.

Agnieszka Majchrzak z biura prasowego Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów podkreśla, że klienci kupujący masło i mięso nadal nie mogą być pewni jakości tych produktów. Najczęściej fałszowane jest masło, do którego dodawany jest tłuszcz roślinny. Oszukują również producenci mielonego mięsa wołowego, do którego dodawane jest tańsze mięso wieprzowe.

Lista nieprawidłowości jest znacznie dłuższa. Kontrolerzy znaleźli też schab w majeranku, który zrobiono z mięsa kurczaka, parówki cielęce zrobione z drobiu, czy deser czekoladowy bez czekolady. Inspekcja Handlowa przyłapała też producentów na zawyżaniu deklarowanej wagi jajek.

Dobra wiadomość dla smakoszy oliwy z oliwek - tylko jedna partia tego produktu została zakwestionowana.

 


POWIĄZANE

Krajowa Rada Izb Rolniczych ostro reaguje na działania KOWR: domaga się wstrzyma...

Strategiczne partnerstwo Uzbekistanu i Grupy X5 – nowa era w eksporcie produktów...

Wnioski po 15. Forum Rynku Nieruchomości   Rynek nieruchomości w Polsce pozostaj...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę