Zdaniem Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów trzoda chlewna tanieje ze względu na sytuację na tym rynku, a nie z powodu zmowy cenowej zakładów przetwórczych. Jest to odpowiedź UOKiK na wniosek Krajowej Rady Izb Rolniczych o zbadanie przyczyn spadku cen żywca wieprzowego.
Zarząd KRIR zwrócił się w tej sprawie do UOKiK w połowie stycznia br. KRiR argumentowała, że napływ z Niemiec do Polski półtusz wieprzowych w cenach dumpingowych (poniżej kosztów produkcji), spadek cen skupu żywca oraz drożejące pasze spowodowały, że produkcja żywca w Polsce stała się nieopłacalna.
UOKiK tłumaczy, że w ostatnim czasie wieprzowina potaniała w całej Unii Europejskiej. Na spadek poziomu cen skupu żywca, m.in. w Polsce, miało wpływ wykrycie kilka tygodni temu w Niemczech tzw. afery dioksynowej (przekroczenia normy dioksyn w mięsie wieprzowym). Sytuacja ta spowodowała, że konsumenci ograniczyli zakupy tego mięsa z obawy przed ewentualnym jego szkodliwym wpływem na zdrowie, co wpłynęło na ceny skupu żywca. W tym czasie ceny skupu żywca w Niemczech spadły o 7,2 proc.
Zdaniem Urzędu, "sygnalizowany problem oferowania obecnie na rynku półtusz wieprzowych z Niemiec po cenach dumpingowych wskazuje na istnienie uwarunkowań rynkowych, które wywołują silną presję na obniżkę cen skupu przez zakłady przetwórcze mięsa wieprzowego od krajowych producentów."