OPOLAGRA_2025

Unijni przetwórcy owoców mocno odczuli rekordową zwyżkę cen cukru

5 stycznia 2016
FAMMU/FAPA podała, że przedstawiciele Europejskiej Organizacji PROFEL (Europejskie Stowarzyszenie Przetwórców Owoców i Warzyw) wydało pod koniec grudnia minionego roku oświadczenie dotyczące obaw unijnych producentów w związku z trudną sytuacją na rynku owoców przetworzonych. Zrzeszeni w organizacji producenci wyrazili swoje obawy dotyczące niepokojącej sytuacji na rynku przetworzonych owoców, zwłaszcza tych do produkcji, których używany jest cukier.
Cała sytuacja dotyczyła sezonu 2010/2011, w którym unijni przetwórcy mocno odczuli rekordową zwyżkę cen cukru. Największe straty, zdaniem przedstawicieli Profela ponieśli producenci i przetwórcy dżemów, galaretek, owocowych musów i puree oraz owoców puszkowanych czy syropów owocowych, w tym szczególnie wszystkich przetworzonych owoców za pomocą lub z dodatkiem cukru.
Właśnie w tych powyżej wspomnianych produktach udział ceny cukru stanowi nawet od 15 proc. do 40 proc. w finalnej cenie przetworzonego produktu. W porównaniu do sytuacji z roku 2009 - ceny cukru używanego w przetwórstwie owocowym wzrosły w sezonie 2010/2011 nawet o 30-40 proc.



POWIĄZANE

Podczas spotkania Copa–Cogeca, UECBV oraz Europejskiego Okrągłego Stołu Zrównowa...

5 czerwca to nie tylko data w kalendarzu – to sygnał do działania. Światowy Dzie...

Taryfa w wysokości 50% to szybka przegrana we wzajemnym, transatlantyckim handlu...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę