Unijni przetwórcy owoców mocno odczuli rekordową zwyżkę cen cukru
5 stycznia 2016
FAMMU/FAPA podała, że przedstawiciele Europejskiej Organizacji PROFEL (Europejskie Stowarzyszenie Przetwórców Owoców i Warzyw) wydało pod koniec grudnia minionego roku oświadczenie dotyczące obaw unijnych producentów w związku z trudną sytuacją na rynku owoców przetworzonych. Zrzeszeni w organizacji producenci wyrazili swoje obawy dotyczące niepokojącej sytuacji na rynku przetworzonych owoców, zwłaszcza tych do produkcji, których używany jest cukier.
Cała sytuacja dotyczyła sezonu 2010/2011, w którym unijni przetwórcy mocno odczuli rekordową zwyżkę cen cukru. Największe straty, zdaniem przedstawicieli Profela ponieśli producenci i przetwórcy dżemów, galaretek, owocowych musów i puree oraz owoców puszkowanych czy syropów owocowych, w tym szczególnie wszystkich przetworzonych owoców za pomocą lub z dodatkiem cukru.
Właśnie w tych powyżej wspomnianych produktach udział ceny cukru stanowi nawet od 15 proc. do 40 proc. w finalnej cenie przetworzonego produktu. W porównaniu do sytuacji z roku 2009 - ceny cukru używanego w przetwórstwie owocowym wzrosły w sezonie 2010/2011 nawet o 30-40 proc.