Unijni producenci żywności stracą na umowie UE z Mercosur
16 maja 2011
FAMMU/FAPA podaje, że z raportu Komisji Europejskiej wynika, że do 2020 roku rolnicy z krajów Unii Europejskiej mogą stracić ponad 3 mld EUR rocznie na porozumieniu UE z Mercosur o liberalizacji handlu.
Najbardziej narażone na straty są sektory: wołowiny, wieprzowiny, drobiu, mleka, cukru, owoców i warzyw oraz bioetanolu.
W ubiegłym roku Unia Europejska i Mercosur wznowiły rozmowy na temat stworzenia największej strefy wolnego handlu na świecie, które były wstrzymane w 2004 roku, kiedy to dostrzeżono negatywne skutki tego porozumienia dla unijnego rolnictwa. Negocjatorzy mają nadzieję zrealizować umowę w dalszej części tego roku, jednak rozmowom sprzeciwiają się rządy Irlandii, Francji, Węgier, Austrii, Luksemburgu, Finlandii i Polski.
Państwa te domagają się dokładnej analizy wpływu porozumienia na rynek Wspólnoty oraz rzetelnych konsultacji z przedstawicielami zaangażowanych stron.