Bank Gospodarki Żywnościowej poinformował, że dobre warunki pogodowe i wysoka dochodowość produkcji przekładają się na silny wzrost skupu mleka we wszystkich regionach należących do głównych eksporterów przetworów mleczarskich. W Unii Europejskiej dochodzi do tego zbliżający się koniec systemu kwotowego, co dodatkowo pobudza działalność inwestycyjną rolników nastawioną na rozwój gospodarstw. W rezultacie w marcu br. dostawy surowca do mleczarni w UE-28 były o 6,5 proc. wyższe niż w analogicznym okresie przed rokiem.
W całym I kwartale br. ukształtowały się one na poziomie 35494,9 tys. ton, tj. o 5,8 proc. wyższym w relacji rocznej, przy czym wśród liczących się producentów najbardziej wzrosły w Wielkiej Brytanii - o ponad 12 proc. w relacji rocznej - we Francji - o prawie 8 proc. r/r oraz w Polsce - o ponad 7 proc. r/r.
Rosnący skup mleka przełożył się na zwiększenie produkcji większości przetworów mleczarskich, w tym przede wszystkim tych kierowanych na eksport. W okresie styczeń-marzec br. unijna produkcja odtłuszczonego mleka w proszku (OMP) była o 14,5 proc. wyższa niż w analogicznym okresie przed rokiem i wyniosła 300,7 tys. ton, zaś mleka pełnego (PMP) wyższa o ponad 8 proc., sięgając 144,0 tys. ton. W analizowanym okresie zakłady mleczarskie wyprodukowały również o ponad 2 proc. więcej serów niż przed rokiem (łącznie 2126,0 tys. ton) oraz o prawie 2 proc. więcej masła (łącznie 492,6 tys. ton). O 3 proc. w relacji rocznej do 1265,2 tys. ton spadła natomiast produkcja mleka fermentowanego (w tym jogurtów).
Dzięki powyższemu, w odpowiedzi na duży popyt zgłaszany przede wszystkim przez kraje rozwijające się, w bieżącym roku Unia Europejska dość mocno zwiększyła eksport przetworów mleczarskich na rynki trzecie. W największym stopniu wzrosła sprzedaż zagraniczna odtłuszczonego mleka w proszku - w I kwartale br. była o 57 proc. wyższa w porównaniu do analogicznego okresu 2013 roku i wyniosła 145,5 tys. ton. Był to przede wszystkim efekt wzmożonych zakupów dokonywanych przez Chiny, które w pierwszych trzech miesiącach zaimportowały o 20 proc. więcej OMP niż przed rokiem (łącznie 90,1 tys. ton), w tym import z UE sięgnął 20,1 tys. ton, tj. był 10-krotnie wyższy niż w 2013 roku i ponad 2-krotnie wobec 2012 roku.
Podstawowym odbiorcą unijnego OMP pozostaje jednak Algieria, która w ubiegłym roku wprawdzie zmniejszyła zakupy odtłuszczonego mleka w proszku, niemniej już w I kwartale br. sprzedaż OMP z UE na ten rynek była o 41 proc. większa w relacji rocznej i wyniosła 33,5 tys. ton.
W analizowanym okresie kraje UE zwiększyły także eksport mleka pełnego w proszku - o 28 proc. w relacji rocznej do 102,1 tys. ton. Podobnie jak w przypadku OMP, także tu głównym rynkiem zbytu była Algieria, do której wysyłki wzrosły ponad 4-krotnie w relacji rocznej do 20,3 tys. ton.
Nieco mniejszą dynamiką wzrostu (+19 proc. r/r) charakteryzowała się sprzedaż zagraniczna masła. Łącznie w I kwartale br. Wspólnota wyeksportowała 31,4 tys. ton tego artykułu, z czego 36 proc. (11,3 tys. ton) trafiło na rynek rosyjski - oznacza to wzrost o 31 proc. r/r.
Z kolei unijny eksport serów był niższy o 1 proc. w relacji rocznej i wyniósł 187,5 tys. ton.
8911657
1