biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Unijna produkcja cytryn w sezonie 2010/ 2011

5 stycznia 2016

Jak wynika z najnowszych danych w sezonie 2010/2011 łączne zbiory cytryn we wszystkich 27 krajach unijnych wyniosą 1,19 mln ton wobec poprzedniosezonowej wielkości 1,16 mln ton (2% wzrost) oraz 1,26 mln ton zebranych w sezonie 2008/09 - informuje FAMMU/FAPA na podstawie FAS USDA.

Podobnie jak w przypadku pozostałych cytrusów największe ilości cytryn zebrane zostaną w bieżącym okresie w Hiszpanii - ponad 633 tys. ton wobec 564,4 tys. ton w poprzednim sezonie. Drugim co do wielkości producentem w omawianym sezonie 2010/2001 są Włochy z wynikiem prognozowanym na około 490 tys. ton oraz kolejno Grecja - około 46 tys. ton oraz Portugalia - 12,2 tys. ton i Cypr - ponad 11 tys. ton cytryn.
Poziom konsumpcji cytryn we wszystkich krajach członkowskich oszacowano w sezonie 2010/2011 na około 1,38 mln ton, do przetwórstwa skierowane zostanie około 185 tys. ton, wyeksportowane około 70 tys. ton, a ilość sprowadzonych cytryn będzie nieco mniejsza niż w
poprzednim sezonie i wyniesie 450 tys. ton.
W przypadku eksportowanych z państw unijnych cytryn większość z nich trafia do Rosji i Szwajcarii, natomiast importowane owoce pochodzą w głównej mierze z Argentyny - średniorocznie około 170 tys. ton oraz z Turcji i Brazylii. Największe ilości cytryn co roku sprowadzają przede wszystkim Holandia, Niemcy oraz Francja.


POWIĄZANE

Na łamach Klubu Jagiellońskiego Kamil Wons kreśli obraz nowego podziału, który r...

GUS raportuje stabilność i „odporność” polskiego rolnictwa. Na wsi widzimy co in...

Papryka, jabłka, zboże… To nie gest dobroci, ale dramat bezsilności. Polska wieś...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę