biogaz_09_2025

Unia zużywa więcej tłuszczów

3 grudnia 2015
Bank Gospodarki Żywnościowej informuje, że eksperci Oil World szacują, że zużycie olejów i tłuszczów w UE w 2013 r. wyniosło 30,85 mln t. W stosunku do 2012 r. zwiększyło się o 0,8 mln t (tj. o 2,7 proc.), a w porównaniu z 2011 r. o ponad 1 mln t (tj. 3,4 proc.)
W ich strukturze, tak jak w latach poprzednich, dominował olej rzepakowy. Na drugim miejscu uplasował się olej palmowy, którego wykorzystanie w ub.r. kształtowało się na rekordowo wysokim poziomie. Łączny udział oleju rzepakowego i palmowego w strukturze zużycia olejów i tłuszczów przekroczył 50 proc.


POWIĄZANE

Miód coraz rzadziej kojarzony jest wyłącznie z tradycją i domową spiżarnią. Staj...

Raporty PPR – Analiza Polityczna Ursula von der Leyen na zakręcie historii? Głos...

„Raporty PPR – AgroEksport: Rosja 2024/25"  W lipcu 2025 roku obserwujemy wyraźn...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę