Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Unia zużywa więcej tłuszczów

3 grudnia 2015
Bank Gospodarki Żywnościowej informuje, że eksperci Oil World szacują, że zużycie olejów i tłuszczów w UE w 2013 r. wyniosło 30,85 mln t. W stosunku do 2012 r. zwiększyło się o 0,8 mln t (tj. o 2,7 proc.), a w porównaniu z 2011 r. o ponad 1 mln t (tj. 3,4 proc.)
W ich strukturze, tak jak w latach poprzednich, dominował olej rzepakowy. Na drugim miejscu uplasował się olej palmowy, którego wykorzystanie w ub.r. kształtowało się na rekordowo wysokim poziomie. Łączny udział oleju rzepakowego i palmowego w strukturze zużycia olejów i tłuszczów przekroczył 50 proc.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę