OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Unia zużywa więcej tłuszczów

3 grudnia 2015
Bank Gospodarki Żywnościowej informuje, że eksperci Oil World szacują, że zużycie olejów i tłuszczów w UE w 2013 r. wyniosło 30,85 mln t. W stosunku do 2012 r. zwiększyło się o 0,8 mln t (tj. o 2,7 proc.), a w porównaniu z 2011 r. o ponad 1 mln t (tj. 3,4 proc.)
W ich strukturze, tak jak w latach poprzednich, dominował olej rzepakowy. Na drugim miejscu uplasował się olej palmowy, którego wykorzystanie w ub.r. kształtowało się na rekordowo wysokim poziomie. Łączny udział oleju rzepakowego i palmowego w strukturze zużycia olejów i tłuszczów przekroczył 50 proc.


POWIĄZANE

W gospodarstwach rolnych oraz na terenach zakładów przetwórczych i produkcyjnych...

Wśród wielu gatunków kwiatów szczególnie popularne są róże wielkokwiatowe, zachw...

Po prawie 100 dniach podróżowania po kraju i bezpośrednich spotkań z setkami rol...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę