W tym roku Unia Europejska wyprodukuje 18,8 mln ton cukru, czyli o ok. 5,3 mln ton więcej niż wynosi tzw. kwota produkcyjna - wynika z danych Komisji Europejskiej. Nadwyżki cukru powinny być sprzedane poza Unię lub iść na cele przemysłowe.
Komisja Europejska prognozuje, że w sezonie 2012/13 (październik/wrzesień) produkcja cukru wzrośnie o 3 proc., do 18,825 mln ton. Kwota produkcyjna, w wysokości 13,3 mln ton, zostanie przekroczona aż o 5,35 mln ton. W poprzednim sezonie ilość cukru pozakwotowego była mniejsza o 18 proc. - poinformowała Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa (FAMMU/FAPA).
Największe nadwyżki cukru będą we Francji - 1,8 mln ton i Niemczech - 1,7 mln ton. W ocenie KE produkcja cukru w Polsce wzrośnie do 1,7 mln ton, a nadwyżka produkcyjna wyniesie 300 tys. ton. Limit produkcji cukru przekroczy także Wielka Brytania (o 204 tys. ton), Czechy (o 183 tys. ton), Holandia (o 177 tys. ton) i Belgia (o 162 tys. ton).
W sezonie 2012/13 najwięcej cukru spośród unijnych krajów wytworzy Francja - ponad 4,6 mln ton oraz Niemcy - 4,3 mln ton. Trzecim unijnym producentem cukru jest Polska. Produkcja w Wielkiej Brytanii wyniesie ok. 1,3 mln ton, a w Holandii ok. 1 mln ton. Tych pięć krajów produkuje prawie 75 proc. unijnego cukru, z tego ponad połowę wytwarzają cukrownie we Francji i Niemczech.
Według KE w sezonie 2012/13 (październik/wrzesień) w UE buraki cukrowe będą uprawiane na powierzchni 1,586 tys. ha, czyli o 2 proc. większej niż sezon wcześniej. Największe plantacje znajdują się w Niemczech ( 409 tys. ha) i we Francji - (357 tys. ha). W Polsce areał upraw buraków wynosi - 192 tys. ha.