Unia produkuje i importuje więcej roślin oleistych
3 grudnia 2015
Bank Gospodarki Żywnościowej informuje, że w grudniu 2012 roku Komisja Europejska opublikowała raport nt. perspektyw dla rynków rolnych w UE do 2022 roku. W ciągu ostatnich 10 lat, produkcja oleistych w UE znacząco wzrosła, co miało przede wszystkim związek z rozwojem sektora biodiesela. Według autorów raportu, mimo że w kolejnej dekadzie należy się spodziewać dalszego rozwoju rynku, UE najprawdopodobniej pozostanie znaczącym importerem oleistych, w szczególności soi.
Obecna projekcja zakłada, że w przeciągu najbliższych 10 lat w strukturze zużycia oleistych we Wspólnocie zwiększy się udział rzepaku, natomiast zmniejszy się nieznacznie soi.
Jeśli chodzi o śruty, zapotrzebowania na nie będzie wzrastać. Według autorów raportu, w najbliższej dekadzie stosunkowo stabilne pozostanie zużycie śruty sojowej, natomiast wzrośnie konsumpcja śruty rzepakowej.
Większego zużycia można spodziewać się również w przypadku olejów. Mimo wzrostu ich produkcji z surowców pochodzenia unijnego, Wspólnota wciąż w dużym stopniu pozostanie zależna od importu oleistych - z których zostanie wytworzony olej - oraz olejów (głównie oleju palmowego). Według autorów raportu, w strukturze importu pozostałych olejów coraz większe znaczenie będzie odgrywać olej rzepakowy.