Bank Gospodarki Żywnościowej podał, że spożycie soków i nektarów w UE zmniejszyło się o 4,2 proc. w 2013 r. Spożycie soków i nektarów w krajach Unii Europejskiej w 2013 roku zmniejszyło się o 4,2 proc. rdr
Według danych AIJN (European Fruit Juice Association), spożycie soków i nektarów w krajach Unii Europejskiej w 2013 roku zmniejszyło się o 4,2 proc. w stosunku do roku poprzedniego i wyniosło 10,017 mld litrów, z czego 100-proc. soków owocowych o 4,6 proc. do 6,470 mld. Było to zatem kontynuacją obserwowanego od wielu lat trendu spadkowego na rynku Wspólnoty.
Od 2009 roku łączne spożycie w Unii zmniejszyło się o 11,1 proc. (średnioroczny spadek o 2,9 proc.). Konsumpcja soków i nektarów w przeliczeniu na mieszkańca Unii wyniosła 19,6 litrów, a największą konsumpcję per capita odnotowano w Niemczech - 31 l/os. W największym stopniu za spadek spożycia odpowiadały kraje takie jak Niemcy (-121 mln l), Włochy (-50 mln l), Francja (-60 mln l) czy też Hiszpania (-60 mln l).
Zmiany w wolumenie spożycia soków i nektarów na rynku europejskim wynikają w dużej mierze ze zmieniających się preferencji konsumentów. Widoczny jest trend w kierunku odwracania się od konsumpcji soków produkowanych z koncentratów. Z danych AIJN wynika, że w 2013 roku spożycie takich soków (dotyczy soków 100-proc.) zmniejszyło się o 6,8 proc. w relacji r/r (do 4,668 mld l). Z drugiej strony w analogicznym okresie o 1,7 proc. wzrosło spożycie soków NFC (Not From Concentrate).
Jeśli chodzi o Polskę, zmiany w konsumpcji soków i nektarów wpisywały się w ogólnoeuropejski trend. W 2013 roku ukształtowała się na poziomie 673 mln litrów co oznaczało spadek o 3,2 proc. w stosunku do roku poprzedniego. Silnym wzrostem (16 proc. r/r) charakteryzowało się natomiast spożycie soków NFC.
Według szacunków Stowarzyszenia w kolejnych latach konsumpcja soków i nektarów w Europie będzie ulegać dalszym spadkom, już w samym 2014 roku osiągnąć ma poziom poniżej 10 mln litrów.
9256236
1