Bank Gospodarki Żywnościowej informuje, że zgodnie z najnowszymi danymi WAPA (Światowe Stowarzyszenie Producentów Jabłek i Gruszek), zapasy jabłek w krajach Unii Europejskiej w dniu pierwszego marca 2014 roku wyniosły 2,61 mln t i były o 23 % wyższe w porównaniu do tego samego okresu przed rokiem. Największy wzrost spośród znaczących producentów zanotowano we Włoszech (21,4 % r/r) oraz Francji (+85 %) natomiast największy spadek w Niemczech (-14,8 % r/r).
W Polsce zapasy jabłek ukształtowały się na poziomie 680 tys. t, co było wielkością o 12,2 % wyższą niż rok wcześniej. Spadek zapasów w odniesieniu do pierwszego dnia lutego wyniósł 58,5 tys. ton czyli był mniejszy o blisko 21 % niż rok wcześniej. Świadczy to o utrzymującym się wciąż niskim popycie na krajowe jabłka, który ma istotny wpływ na kształtowanie się cen tych owoców na rynku. Ceny jabłek w krajowym skupie, po spadkach mających miejsce na początku marca br. utrzymują się na relatywnie stabilnym poziomie. Brak wyraźnych wzrostów spowodował, że cena na początku kwietnia br. po raz pierwszy od początku roku była niższa w relacji do roku poprzedniego.
Zgodnie z danymi monitoringu cen Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, cena jabłek netto w skupie do konsumpcji bezpośredniej w minionym tygodniu (1.04) ukształtowała się na poziomie 1,30 zł/kg wobec 1,32 zł/kg rok wcześniej. Co prawda był to poziom zaledwie o 1,5 % niższy, niemniej w pewnym stopniu świadczy o odwróceniu się dość korzystnej tendencji notowanej w trzech pierwszych kwartałach sezonu 2013/2014.