Bank Gospodarki Żywnościowej podał, że wg danych Eurostat, w ciągu pierwszych sześciu miesięcy 2014 r. import nieprzetworzonego mięsa wołowego do Unii Europejskiej osiągnął poziom 97 tys. t i był o 4% mniejszy niż w analogicznym okresie roku 2013 r.
O 5% wzrósł wolumen przywozu mięsa świeżego lub schłodzonego, wynosząc 59 tys. t. W segmencie mięsa mrożonego odnotowano znaczny, 15-procentowy, spadek. Wolumen importu tego rodzaju mięsa wyniósł 39 tys. t. W rezultacie w strukturze importu zwiększył się udział wołowiny świeżej lub schłodzonej (z 54% do 60%), natomiast udział mięsa mrożonego spadł o 5 punktów procentowych, do poziomu 40%.
W okresie I-VI 2014 r. największymi dostawcami nieprzetworzonej wołowiny na rynek UE były: Brazylia oraz Urugwaj. Sprzedaż z Brazylii na rynek europejski wyniosła 32 tys. t., kształtując się na tym samym poziomie, co rok wcześniej. Eksport z Urugwaju spadł o 13%, osiągając 20 tys. t. W opisywanym okresie nastąpił wzrost o 30% przywozu z Australii. Import z tego kraju wyniósł 11 tys. t. Swoją sprzedaż na rynek UE zwiększyły też USA, o 5%, do poziomu 8,5 tys. t. W I półroczu 2014 r. odnotowano mniejszy przywóz z Argentyny.
Z tego kraju trafiło do UE 15 tys. t, o 16% mniej niż w tym samym okresie roku poprzedniego. Jest to związane z sytuacją na krajowym rynku mięsa wołowego. Rząd argentyński, z uwagi na znaczny wzrost cen, od początku roku podejmuje działania mające zahamować eksport, co w rezultacie ma zwiększyć podaż mięsa na rynku krajowym i zahamować dalszy wzrost cen.
Rynek drobiu
W 2014 roku po raz kolejny zwiększy się światowy eksport mięsa kurcząt brojlerów. Według danych USDA w całym br. wzrośnie on o 5% w skali roku do poziomu ok. 10,7 mln t. Jest to rynek zdominowany przez trzech graczy, tj. Brazylię, USA oraz UE z łącznym 75-proc. udziałem w światowym eksporcie (odpowiednio 34%, 32% oraz 10%). Warto podkreślić, że w ostatnich latach Brazylia i USA systematycznie zwiększały produkcję. Niemniej w br. obserwujemy umiarkowane tendencje wzrostowe na poziomie ok. 2%. Co ciekawe, sprzedaż za granicą rozwija się bardziej dynamicznie, o 3% w br. Odmienne tendencje przeważają na rynku UE, gdzie USDA prognozuje 1-procentowy spadek eksportu w br. do poziomu 1 mln t.
Oprócz powyżej wymienionych głównych graczy, rośnie również rola Tajlandii, Turcji, oraz Argentyny, które łącznie posiadają 9-proc. udział w światowym eksporcie mięsa kurcząt brojlerów. Jak podaje USDA eksport z tych rynków w br. powinien zwiększyć się o 18%. Jednocześnie produkcja w tym regionie w analizowanym okresie powinna wzrosnąć o 3%.
Widzimy zatem, że obserwowany dynamiczny wzrost eksportu jest siłą napędową dla produkcji. Dotyczy to zarówno największych graczy na rynku, jak również rosnących rynków eksportowych.
9195249
1