Unia importuje mniej owoców z USA, ale więcej warzyw...
3 marca 2012
FAMMU/FAPA podaje, że w najnowszym raporcie z początku lutego bieżącego roku Amerykański Departament Rolnictwa (USDA) zaprezentował dane dotyczące wymiany handlowej pomiędzy Stanami Zjednoczonymi, a unijnymi krajami. Z raportu wynika, iż według najnowszych dostępnych danych za rok 2010, wielkość sprowadzonych z USA świeżych owoców i warzyw do unijnej "27" wyniosła 108,3 tys. ton w przypadku owoców świeżych oraz 55,9 tys. ton dla warzyw świeżych.
Tym samym z roku na rok maleje ilość importowanych z USA owoców świeżych - dla porównania jeszcze w roku 2008 było to niecałe 168,0 tys. ton, a w roku 2009 odpowiednio 128,5 tys. ton.
Natomiast w przypadku sprowadzonych warzyw - wielkość ich wzrasta corocznie - w roku 2008 wynosiła 44,4 tys. ton, a w roku 2009 już ponad 47,0 tys. ton.
Najwięcej wśród owoców świeżych w ostatnich latach stanowił import grapefruitów oraz jabłek. Natomiast w imporcie amerykańskich warzyw dominowały ziemniaki i kukurydza słodka.