Komisja Europejska wpisała na początku listopada br. chiński czosnek Jinxiang Da Suan na unijną listę regionalnych produktów chronionych jako Chronione Oznaczenie Geograficzne - poinformowała Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa (FAMMU/FAPA)
Do tej grupy (ang. Protected Geographical Indication, PGI) zaliczane są produkty wytwarzane w konkretnym regionie, miejscu lub (wyjątkowo) w państwie. Nadanie oznaczenia ma gwarantować jego autentyczność.
Jinxiang Da Suan to jedna z odmian chińskiego białego czosnku uprawianego w okręgu Jinxiang. Charakteryzuje się białą skórką oraz regularnym kształtem spłaszczonej kuli. W główce znajduje się od 8 do 11 ząbków. Ma od 5 do 7 cm średnicy i waży 40-80 g. Odznacza się lekko ostrym smakiem.
Uprawa czosnku w okręgu Jinxiang ma długą historię. Kroniki okręgu odnotowują, że biały czosnek Jinxiang uprawiany jest od czasów Wschodniej Dynastii Han, to jest od 2000 lat. Na początku ubiegłego wieku obszar, na którym sadzono czosnek, liczył 200 hektarów, w jego połowie - od 330 do 700 hektarów, a w tym wieku - 40 tys. hektarów.