Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Unia eksportuje więcej przetworów mleczarskich

5 stycznia 2016
Jak podał Bank Gospodarki Żywnościowej, w 2012 r. silnie wzrósł eksport przetworów mleczarskich z krajów UE-27 na rynki trzecie. Według danych Komisji Europejskiej w pierwszych ośmiu miesiącach br. zwiększył się wolumen wywozu prawie wszystkich artykułów mlecznych, poza olejem maślanym i pełnym mlekiem w proszku,

W przypadku jednego z najważniejszych produktów eksportowych Unii, serów, w analizowanym okresie sprzedaż na rynki zagraniczne wzrosła o prawie 14 proc. do 495,7 tys. ton. Wśród liczących się eksporterów sera, wywóz zwiększyła głównie Holandia - o około 24 proc. do 80,9 tys. t - oraz Niemcy - o prawie 16 proc. w relacji rocznej do 98,7 tys. ton. Francja i Włochy sprzedały na rynki trzecie więcej odpowiednio o 3 proc. (łącznie 63,9 tys. t) i 8 proc. (łącznie 52,6 tys. t).
W tym samym czasie (styczeń-sierpień br.) eksport odtłuszczonego mleka w proszku wzrósł o ponad 22 proc. wobec analogicznego okresu 2011 r. do 394,7 tys. t, przede wszystkim za sprawą większych wysyłek ze strony Francji (+47 proc. do 79,7 tys. t), Polski (+34 proc. do 32,9 tys. t) oraz Niemiec (+24 proc. do 81,3 tys. t).
Z kolei sprzedaż zagraniczna kolejnego flagowego produktu UE - pełnego mleka w proszku - w analizowanym okresie obniżyła się o 0,5 proc. do 279,3 tys. ton. Jest to jednak przede wszystkim efekt zmniejszenia eksportu przez Belgię (o ponad 30 proc. do 30,4 tys. t) oraz Danię (o prawie 10 proc. do 55 tys. t), bowiem wywóz PMP z Wielkiej Brytanii i Francji istotnie zwiększył się (odpowiednio o 51 proc. do 26,9 tys. t i o 17 proc. do 23,7 tys. t).
Ostatnie dwa lata to także okres dynamicznego wzrostu eksportu serwatki w proszku. W 2011 r. kraje UE-27 wysłały o prawie 16 proc. więcej tego produktu niż rok wcześniej, zaś w pierwszych ośmiu miesiącach br. wywóz zwiększył się o kolejne 15 proc. do 327,5 tys. ton.
Oczekujemy, że w końcowych miesiącach 2012 r. eksport przetworów mleczarskich z UE-27 na rynki trzecie będzie się stabilizować, natomiast w przyszłym roku, w szczycie sezonu, może ponownie wzrosnąć. Jest to głównie związane z dość trudną sytuacją gospodarczą w Europie, rosnącym bezrobociem i malejącymi dochodami realnymi ludności. W tych warunkach wszelkie nadwyżki w produkcji mleka kierowane będą poza granice Unii. Czynnikiem, który może wyhamowywać powyższe tendencje, będzie oczekiwane umocnienie euro wobec dolara amerykańskiego, skutkujące spadkiem konkurencyjności unijnych wyrobów.



POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę