Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Unia eksportuje więcej drobiu

5 stycznia 2016
FAMMU/FAPA poinformowała, że według danych Komisji Europejskiej, w ciągu pierwszych dziesięciu miesięcy 2013 r. UE wyeksportowała do krajów trzecich ok. 1,14 mln ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów drobiu, czyli o 2,5 proc. więcej niż przed rokiem.
Dodatnie saldo UE w handlu tymi produktami wzrosło wobec tego samego okresu 2012 r. o 17 proc. do 495,8 tys. ton. W strukturze towarowej wolumenu sprzedaży dominowały produkty z kurcząt (84 proc. całego eksportu drobiu), których wywóz wzrósł w ciągu roku o 2,4 proc.
Zanotowano również wzrost sprzedaży żywca drobiowego i produktów z gęsi (o 3,4 proc. i 10 proc.). Obniżył się natomiast wywóz mięsa indyczego i kaczego (o 3 proc. i 10 proc.). Największe ilości drobiu wysłały do krajów trzecich tradycyjnie Francja, Holandia, Niemcy, Polska, Belgia i Wielka Brytania. Udział Polski w eksporcie unijnym wyniósł 9 proc., a w ciągu roku wysyłki zwiększyły się prawie o jedną czwartą, najbardziej wśród czołowych unijnych eksporterów.
Największym odbiorcą unijnego drobiu w omawianym okresie br. była Arabia Saudyjska, dostawy w tym kierunku zwiększyły się w porównaniu do tego samego okresu 2012 r. o 8 proc. Wzrost eksportu na rynek saudyjski, po spadku w roku ubiegłym, jest wynikiem przejmowania udziałów przez innych francuskich producentów, po bankructwie firmy Doux dostawcy mrożonych, całych tuszek brojlerów do Arabii Saudyjskiej.
W pierwszych dziesięciu miesiącach 2013 r. wzrosły również znacznie wysyłki unijnego drobiu do krajów afrykańskich: RPA (+15 proc.), Beninu (+7 proc.) i Ghany (+16 proc.), a także do Chin (+74 proc.). Wobec pozostałych ważniejszych odbiorców zanotowano spadki wywozu, w tym do Hongkongu (-7 proc.), Rosji (-18 proc.), na Ukrainę (-24 proc.) i do Zjednoczonych Emiratów Arabskich (-7 proc.).
Od stycznia do października 2013 r. import sektora drobiu z krajów trzecich do UE wyniósł 641 tys. ton i był o ok. 7 proc. niższy niż w tym samym okresie rok wcześniej. Pozycję największego dostawcy drobiu na rynek unijny utrzymała Brazylia (59 proc. całkowitego przywozu), przy spadku wolumenu zakupów o 12 proc. Przywóz z Tajlandii wzrósł natomiast o 9 proc., co jest efektem wznowienia przez UE importu surowego mięsa kurcząt z tego kraju od 1 lipca 2012 r.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę