FAMMU/FAPA podała, że w pierwszym półroczu 2013 r. dodatnie saldo w handlu zagranicznym sektora jaj obniżyło się w skali roku prawie o jedną trzecią do 81 mln EUR.
Wolumen eksportu jaj i przetworów jajecznych zwiększył się jedynie o 1 proc. do 110 tys. ton, natomiast jego wartość była o jedną piątą niższa i wyniosła 113 mln EUR. Jednocześnie wzrosła wielkość importu o 24 proc. do 13 tys. ton, przy wydatkach wyższych o 16 proc. - 31 mln EUR.
Pogorszenie bilansu handlowego to efekt spadku cen jaj od początku tego roku po ubiegłorocznym rekordowym wzroście wywołanym wymianą klatek dla niosek i obniżeniem produkcji w UE. W 2013 r. sytuacja popytowo-podażowa na rynku jaj zaczęła się już stabilizować, a ceny zrównały się ze średnią pięcioletnią.
Najważniejszymi partnerami handlowymi pozostały tradycyjnie państwa Unii Europejskiej. Polskie jaja i przetwory trafiły głównie do Niemiec, Holandii i Włoch, kraje te miały ok. 70 proc. udział w polskim eksporcie sektora jaj.
Głównymi dostawcami jaj i przetworów do Polski w ubiegłym roku były również państwa unijne, w tym głównie Holandia, Niemcy i Francja.