Ukraińscy producenci serów starają się odbudować swoją pozycję na rynku rosyjskim po blisko pięciomiesięcznej przerwie, kiedy to faktycznie obowiązywał zakaz importu ich produkcji na rynek Federacji Rosyjskiej.
Przez długi czas i eksporcie serów do Rosji nie było mowy. Jednak począwszy od maja br. kiedy „Rospotrebnadzor” stopniowo zaczął znosić embargo, dostawy serów ukraińskich na rynek rosyjski stabilnie wzrastają. Tak, na przykład, w maju eksport stanowił 4,6 tys. ton, a w czerwcu już 5,9 tys. ton. Z kolei w kwietniu Ukraina wyeksportował 3,9 tys. ton serów.
Generalnie w okresie styczeń-czerwiec br. eksport ukraińskich serów wyniósł 28,8 tys. ton, tj. o 21,7% mniej, niż w analogicznym okresie roku poprzedniego.
Z kolei walcząc o rynki zagraniczne ukraińscy producenci prawdopodobnie tracą pozycje na rynku krajowym - zgodnie z danymi statystycznymi w okresie styczeń-czerwiec import serów do Ukrainy wzrósł o 37,9% w porównywaniu z analogicznym okresem roku ubiegłego oraz wyniósł 7,2 tys. ton. Głównymi krajami importu są Rosja i Polska. Jedną z przyczyn wzrostu popularności serów z importu jest ich wysoka jakość oraz konkurencyjne w porównywaniu z ukraińskimi ceny.