Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Ukraina zwiększyła import wieprzowiny

3 lipca 2012
Ukraina od stycznia do maja br. zaimportowała ponad 63 tys. ton wieprzowiny, czyli ponad trzykrotnie więcej niż w analogicznym okresie ub.r. - poinformowały rosyjskie media. Powodem zwiększonych zakupów jest m.in. spadek rodzimej produkcji trzody.
Według ukraińskich danych statystycznych, liczba świń w tym kraju na 1 czerwca br. była o 3 proc. (czyli o 227 tys. sztuk) niższa niż rok wcześniej. W opinii ekspertów przyczyną spadku pogłowia jest niska rentowność produkcji, którą powoduje wzrost kosztów.
Sytuacja ta sprzyja wzrostowi cen mięsa. Według danych firmy analitycznej "ProAgro", w ciągu pierwszych pięciu miesięcy tego roku ceny zbytu na Ukrainie wzrosły o 3,6 proc., średnio do ponad 31,3 hrywien za kg (1 hrywna to ok. 0,42 zł); oznacza to, że w porównaniu z ubiegłym rokiem ceny hurtowe wieprzowiny wzrosły o 17 proc.
Średnia cena importowanej wieprzowiny w maju br. wynosiła 21,4 hrywien za kg. Są to ceny niższe niż proponują tamtejsze zakłady przetwórcze, które nabywają trzodę od ukraińskich firm rolniczych.
Ukraina sprowadza przede wszystkim mięso mrożone, a wzrost importu nastąpił dzięki zwiększonym zakupom tego mięsa w Brazylii i w Niemczech. W opinii analityków, duże zakupu wieprzowiny w Brazylii mogą jeszcze pogłębić problem producentów trzody, gdyż zakłady mięsne preferują tańsze mięso z importu.
Według szefa "ProAgro" Nikołaja Wiernickiego, wzrost importu wieprzowiny ma miejsce nie tylko dlatego, że brakuje ukraińskiego mięsa, ale przede wszystkim z powodu niższych cen. Dodatkowo za importem przemawia fakt, że zakłady przetwórcze kupują z Brazylii nie całe tusze, ale elementy świń lub tylko kawałki mięsa, które są niezbędne do produkcji kiełbas i farszy. Natomiast w przypadku ukraińskiej produkcji, występują problemy z ubojem i rozbiorem świń.
Ukraińska wieprzowina jest więc wypierana z rynku przez import. Ale jednocześnie zwiększa się eksport tego mięsa. W styczniu-maju br. Ukraina sprzedała za granicę 9,2 tys. ton, czyli o ponad 68 proc. więcej niż w tym samym czasie 2011 r. Mięso to głównie trafiło do Rosji.



POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę