FAMMU/FAPA podaje, że głównym powodem spadku importu wieprzowiny przez Ukrainę był wzrost produkcji krajowej, stymulowany inwestycjami w sektorze
W okresie od stycznia do maja br. Ukraina sprowadziła 60 tys. ton mięsa wieprzowego - o 5,5 proc. mniej niż w tym samym okresie 2012 r. W maju br. zaimportowano 11 tys. ton, o 34 proc. mniej niż w kwietniu i o połowę mniej niż przed rokiem.
Według analityków, zakaz przywozu wieprzowiny z Brazylii przyczynił się tylko częściowo do spadku importu ogółem, głównym powodem był jednak wzrost produkcji krajowej, stymulowany inwestycjami w sektorze.
Zmniejszył się również eksport ukraińskiej wieprzowiny - w ciągu pierwszych pięciu miesięcy tego roku wyniósł 1,6 tys. ton i był sześciokrotnie niższy niż w tym samym okresie 2012 r. Wskazuje to na coraz większe zainteresowanie producentów rynkiem krajowym.
W 2013 r. udział ukraińskiej wieprzowiny w rynku wewnętrznym wrośnie do 82-83% z 78% w 2012 r. Eksperci szacują, że Ukraina może w najbliższym czasie osiągnąć samowystarczalność w produkcji wieprzowiny.