A_BIO_AGRO_950

Ukraina - wystarczająca produkcja wieprzowiny?

20 lipca 2013
FAMMU/FAPA podaje, że głównym powodem spadku importu wieprzowiny przez Ukrainę był wzrost produkcji krajowej, stymulowany inwestycjami w sektorze
W okresie od stycznia do maja br. Ukraina sprowadziła 60 tys. ton mięsa wieprzowego - o 5,5 proc. mniej niż w tym samym okresie 2012 r. W maju br. zaimportowano 11 tys. ton, o 34 proc. mniej niż w kwietniu i o połowę mniej niż przed rokiem.

Według analityków, zakaz przywozu wieprzowiny z Brazylii przyczynił się tylko częściowo do spadku importu ogółem, głównym powodem był jednak wzrost produkcji krajowej, stymulowany inwestycjami w sektorze.
Zmniejszył się również eksport ukraińskiej wieprzowiny - w ciągu pierwszych pięciu miesięcy tego roku wyniósł 1,6 tys. ton i był sześciokrotnie niższy niż w tym samym okresie 2012 r. Wskazuje to na coraz większe zainteresowanie producentów rynkiem krajowym.
W 2013 r. udział ukraińskiej wieprzowiny w rynku wewnętrznym wrośnie do 82-83% z 78% w 2012 r. Eksperci szacują, że Ukraina może w najbliższym czasie osiągnąć samowystarczalność w produkcji wieprzowiny.



POWIĄZANE

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) oraz Centrum Kontroli i Prewencji...

„Nie żądamy przywilejów. Domagamy się prawa do pracy, do rozwoju, do stabilności...

Wiosna to nie tylko czas na przygotowania do sezonu turystycznego, ale też dosko...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę