Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Ukraina wyprodukuje mniej cukru

3 grudnia 2015
FAMMU/FAPA podaje, że ukraińskie ministerstwo rolnictwa szacuje, że produkcja cukru w 2013 roku spadnie o 1/3 do zaledwie 1,5 mln ton. Główną przyczyną tak dużej redukcji jest zmniejszenie areału buraków cukrowych aż o 36 proc. z 450 do 290 tys. ha.
W poprzednich dwóch latach produkcja cukru na Ukrainie przekraczała 2,2 mln ton, a konsumpcja wynosi rocznie około 1,8-2,0 mln ton. Nadprodukcja doprowadziła do wzrostu zapasów, które we wrześniu 2013 roku szacowane są na przynajmniej 800 tys. ton. Droga energia, przestarzałe technologie i sprzęt sprawiają, że produkcja cukru z buraków cukrowych na Ukrainie jest droga.
Eksport jest zatem niekonkurencyjny i trudno zbyć nadwyżki. Spadające ceny cukru (za sprawą wysokiej krajowej podaży i taniejącego importu) sprawiły, że uprawa buraków cukrowych stała się nieatrakcyjna. Stąd też tak duża redukcja areału.



POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę