FAMMU/FAPA podaje, że ukraińskie ministerstwo rolnictwa szacuje, że produkcja cukru w 2013 roku spadnie o 1/3 do zaledwie 1,5 mln ton. Główną przyczyną tak dużej redukcji jest zmniejszenie areału buraków cukrowych aż o 36 proc. z 450 do 290 tys. ha.
W poprzednich dwóch latach produkcja cukru na Ukrainie przekraczała 2,2 mln ton, a konsumpcja wynosi rocznie około 1,8-2,0 mln ton. Nadprodukcja doprowadziła do wzrostu zapasów, które we wrześniu 2013 roku szacowane są na przynajmniej 800 tys. ton. Droga energia, przestarzałe technologie i sprzęt sprawiają, że produkcja cukru z buraków cukrowych na Ukrainie jest droga.
Eksport jest zatem niekonkurencyjny i trudno zbyć nadwyżki. Spadające ceny cukru (za sprawą wysokiej krajowej podaży i taniejącego importu) sprawiły, że uprawa buraków cukrowych stała się nieatrakcyjna. Stąd też tak duża redukcja areału.