biogaz_09_2025

Ukraina produkuje mniej wieprzowiny

5 stycznia 2016
FAMMU/FAPA podaje, że według ukraińskiego urzędu statystycznego Gosstat, w 2012 r. produkcja wieprzowiny na Ukrainie obniżyła się, wzrósł natomiast import.
Produkcja mięsa świeżego i schłodzonego wyniosła 171 tys.  ton, a mięsa mrożonego - 7 tys. ton i były odpowiednio o 7,1 proc. i o 13,9 proc. niższe niż w 2011 r. Import w tym czasie zwiększył się ponad dwukrotnie (o 207,7 tys. ton), natomiast jego wartość była prawie trzykrotnie wyższa niż w 2011 r. i sięgnęła 446 mln USD.

Importowana wieprzowina była niższej jakości, lecz konkurencyjna cenowo, co doprowadziła do zastąpienia rodzimych produktów. Ukraińskie mięso wysokiej jakości trafiło do eksportu, który zwiększył się w porównaniu z 2011 r. o 62 proc. do 20,2 tys. ton o wartości 92,6 mln USD.

Napływ wieprzowiny z zagranicy spowodował obniżkę cen na rynku ukraińskim, które na początku 2013 r. były o 4-5 proc. niższe niż w tym samym okresie 2012 r. Średnie ceny 1 kg żywca trzody chlewnej w 2012 r. były o 1,5-3 UAH (0,18-0,36 USD) niż przed rokiem.



POWIĄZANE

Coraz większą popularność zyskują nowoczesne produkty na bazie naturalnych skład...

Sens dokonującej się na naszych oczach rewolucji internetowej da się lepiej zroz...

Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych wyraża pełne poparcie dla stan...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę