Jak podała FAMMU/FAPA, ukraińskie ministerstwo rolnictwa szacuje, że w 2012 roku areał buraków cukrowych może zmniejszyć się z 545 do 450 tys. ha. Powodem tak dużej redukcji jest nadprodukcja z 2011 r., która umożliwiła odbudowę zapasów. W 2011 r. Na Ukrainie wytworzono 2,33 mln ton cukru. Konsumpcja wynosi zaś około 1,8 mln ton.
Ukraiński związek producentów cukru Ukrtsukor wstępnie szacuje, że areał buraków cukrowych może zmniejszyć się do 515 tys. ton, a produkcja do 2 mln ton.
Ze względu na wysoką produkcję ceny cukru na Ukrainie spadają. W połowie stycznia za tonę cukru w zbycie trzeba było zapłacić 5,4 tys. hrywien wobec 6,5 tys. hrywien rok wcześniej (odpowiednio około 2,28 zł/kg wobec 2,37 zł/kg).