Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Ukraina ograniczy import drobiu i wieprzowiny

13 lipca 2012
Ukraińscy producenci mięsa postanowili bronić się przed napływem drobiu i wieprzowiny z zagranicy. W tym celu Związek Hodowców Drobiu Ukrainy (ZHDU)zwrócił się do ukraińskich władz z wnioskiem o wprowadzenie ograniczeń w imporcie na Ukrainę mięsa drobiowego i wieprzowego.

W piśmie skierowanym do Premiera Ukrainy M. Azarowa, Ministra Polityki Rolnej i Żywnościowej Ukrainy M. Prysażniuka oraz Rady Najwyższej Ukrainy przedstawiciele ZHDU wystąpili z prośbą o ochronę przez państwo krajowego producenta przed nadmiernym importem wieprzowiny i mięsa drobiowego, a także o podjęcie adekwatnych działań ukierunkowanych na obniżenie importu mięsa drobiowego o niskiej jakości.

Na dzień dzisiejszy mięso na Ukrainę importowane jest przeważnie z Niemiec, Polski, Holandii i Brazylii. Średni koszt importowanego mięsa wynosi 2,5-2,6 USD za 1 kg, podczas gdy ukraińskie mięso kosztuje 4,25-4,3 USD za 1 kg. W ciągu 5 miesięcy 2012 r. Ukraina importowała 64 tys ton wieprzowiny, 2,1 tys. ton wołowiny (wzrost o 50%), 42,5 tys. ton mięsa drobiowego (dwukrotny wzrost, 13,1 tys ton półproduktów (wzrost o 10%) oraz  11,8 tys. ton. słoniny (wzrost o 50%).

Przedstawiciele Związku postulują również uchwalenie szeregu zmian w ukraińskim prawie w celu usunięcia i tym samym poprawy aktualnie istniejących nieefektywnych przepisów, w tym dotyczących finansowania organów kontrolnych dublujących zakres swoich działań, zbyt szerokiej możliwości przeprowadzania kontroli podmiotów gospodarczych i zbyt szerokiego systemu pozwoleń, braku instrumentów promocji krajowych artykułów spożywczych na rynkach zagranicznych czy też nieadekwatności krajowego systemu kontroli poziomu bezpieczeństwa żywności oraz ochrony życia i zdrowia konsumentów do systemu działającego w krajach Unii Europejskiej. Zdaniem ekspertów tej organizacji uchwalanie stosownych zmian przyczyni się do podwyższenia poziomu ochrony życia i zdrowia konsumentów, optymizacji wydatków budżetowych na zapewnienie kontroli nad bezpieczeństwem artykułów spożywczych, obniżenia wpływu i ingerencji państwa w działalność gospodarczą, a także do podwyższenie konkurencyjności krajowych artykułów spożywczych i stworzenia warunków dla atrakcyjności inwestycyjnej gospodarki Ukrainy.



POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę