Ukraińscy producenci mięsa postanowili bronić się przed napływem drobiu i wieprzowiny z zagranicy. W tym celu Związek Hodowców Drobiu Ukrainy (ZHDU)zwrócił się do ukraińskich władz z wnioskiem o wprowadzenie ograniczeń w imporcie na Ukrainę mięsa drobiowego i wieprzowego.
W piśmie skierowanym do Premiera Ukrainy M. Azarowa, Ministra Polityki Rolnej i Żywnościowej Ukrainy M. Prysażniuka oraz Rady Najwyższej Ukrainy przedstawiciele ZHDU wystąpili z prośbą o ochronę przez państwo krajowego producenta przed nadmiernym importem wieprzowiny i mięsa drobiowego, a także o podjęcie adekwatnych działań ukierunkowanych na obniżenie importu mięsa drobiowego o niskiej jakości.
Na dzień dzisiejszy mięso na Ukrainę importowane jest przeważnie z Niemiec, Polski, Holandii i Brazylii. Średni koszt importowanego mięsa wynosi 2,5-2,6 USD za 1 kg, podczas gdy ukraińskie mięso kosztuje 4,25-4,3 USD za 1 kg. W ciągu 5 miesięcy 2012 r. Ukraina importowała 64 tys ton wieprzowiny, 2,1 tys. ton wołowiny (wzrost o 50%), 42,5 tys. ton mięsa drobiowego (dwukrotny wzrost, 13,1 tys ton półproduktów (wzrost o 10%) oraz 11,8 tys. ton. słoniny (wzrost o 50%).
Przedstawiciele Związku postulują również uchwalenie szeregu zmian w ukraińskim prawie w celu usunięcia i tym samym poprawy aktualnie istniejących nieefektywnych przepisów, w tym dotyczących finansowania organów kontrolnych dublujących zakres swoich działań, zbyt szerokiej możliwości przeprowadzania kontroli podmiotów gospodarczych i zbyt szerokiego systemu pozwoleń, braku instrumentów promocji krajowych artykułów spożywczych na rynkach zagranicznych czy też nieadekwatności krajowego systemu kontroli poziomu bezpieczeństwa żywności oraz ochrony życia i zdrowia konsumentów do systemu działającego w krajach Unii Europejskiej. Zdaniem ekspertów tej organizacji uchwalanie stosownych zmian przyczyni się do podwyższenia poziomu ochrony życia i zdrowia konsumentów, optymizacji wydatków budżetowych na zapewnienie kontroli nad bezpieczeństwem artykułów spożywczych, obniżenia wpływu i ingerencji państwa w działalność gospodarczą, a także do podwyższenie konkurencyjności krajowych artykułów spożywczych i stworzenia warunków dla atrakcyjności inwestycyjnej gospodarki Ukrainy.