Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

UE zwiększa produkcję odtłuszczonego mleka w proszku

2 września 2011
Bank Gospodarki Żywnościowej w cotygodniowej analizie informuje, że , podobnie jak w Polsce, w całej Unii Europejskiej obserwuje się wyhamowanie wzrostowego trendu w skupie mleka.
Według najnowszych danych Komisji Europejskiej w czerwcu br. towarowa produkcja mleka we Wspólnocie była o prawie 5 proc. niższa niż w maju br. i o zaledwie 0,6 proc. wyższa w relacji rocznej. Ogółem w I półroczu br. unijne mleczarnie zakupiły 70,6 mln t surowca, tj. o ponad 2 proc. więcej w relacji rocznej (w I kwartale o 2,9 proc. więcej wobec I kwartału 2010 r.).
Umożliwiło to przede wszystkim zwiększenie produkcji odtłuszczonego mleka w proszku (OMP), kierowanego w dużej mierze na eksport. W I półroczu br. wytworzono o ponad 5 proc. więcej OMP, choć tu też następuje stopniowe wyhamowanie wzrostowego trendu, bowiem jeszcze w I kwartale br. wzrost ten sięgał 17 proc. w relacji rocznej (co w pewnym stopniu wynikało z silnego spadku produkcji w I kwartale 2010 r.).
Przeciwnie niż w przypadku Polski, w krajach UE-27 zwiększono także produkcję przetworów fermentowanych (np. jogurtów) - w I półroczu br. o 1,3 proc. w relacji rocznej - oraz śmietany - o 1,5 proc. r/r. Mniej wytworzono natomiast pełnego mleka w proszku (PMP) - o 3 proc., choć w I kwartale obserwowano jeszcze 7 proc. wzrost produkcji - oraz mleka skoncentrowanego - o 1,5 proc. w relacji rocznej.



POWIĄZANE

20 listopada 2024 roku, w Warszawie odbyło się VI Posiedzenie Krajowej Rady Izb ...

Minister Polityki Agrarnej i Żywności Ukrainy Witalij Koval oraz Minister Rolnic...

Według stanu na 20 listopada od początku tego miesiąca koleją na Ukrainie przewi...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę