UE zwiększa produkcję odtłuszczonego mleka w proszku
2 września 2011
Bank Gospodarki Żywnościowej w cotygodniowej analizie informuje, że , podobnie jak w Polsce, w całej Unii Europejskiej obserwuje się wyhamowanie wzrostowego trendu w skupie mleka.
Według najnowszych danych Komisji Europejskiej w czerwcu br. towarowa produkcja mleka we Wspólnocie była o prawie 5 proc. niższa niż w maju br. i o zaledwie 0,6 proc. wyższa w relacji rocznej. Ogółem w I półroczu br. unijne mleczarnie zakupiły 70,6 mln t surowca, tj. o ponad 2 proc. więcej w relacji rocznej (w I kwartale o 2,9 proc. więcej wobec I kwartału 2010 r.).
Umożliwiło to przede wszystkim zwiększenie produkcji odtłuszczonego mleka w proszku (OMP), kierowanego w dużej mierze na eksport. W I półroczu br. wytworzono o ponad 5 proc. więcej OMP, choć tu też następuje stopniowe wyhamowanie wzrostowego trendu, bowiem jeszcze w I kwartale br. wzrost ten sięgał 17 proc. w relacji rocznej (co w pewnym stopniu wynikało z silnego spadku produkcji w I kwartale 2010 r.).
Przeciwnie niż w przypadku Polski, w krajach UE-27 zwiększono także produkcję przetworów fermentowanych (np. jogurtów) - w I półroczu br. o 1,3 proc. w relacji rocznej - oraz śmietany - o 1,5 proc. r/r. Mniej wytworzono natomiast pełnego mleka w proszku (PMP) - o 3 proc., choć w I kwartale obserwowano jeszcze 7 proc. wzrost produkcji - oraz mleka skoncentrowanego - o 1,5 proc. w relacji rocznej.