Jak podaje Bank Gospodarki Żywnościowej, dobra pogoda, dobra jakość paszy oraz wysokie ceny skupu mleka przełożyły się na silny wzrost towarowej produkcji mleka w Unii Europejskiej. W pierwszych czterech miesiącach br. dostawy surowca do mleczarni były o 6 proc. wyższe niż w analogicznym okresie ubiegłego roku. Tak silny przyrost to także wynik tzw. efektu bazy - w tym samym czasie w 2013 roku produkcja spadała na skutek opóźnionej wiosny.
Niewątpliwie najważniejszą zachętą do zwiększania produkcji w tym roku były wysokie marże uzyskiwane przez rolników. W I kwartale br. średnia cena skupu mleka w UE była o 17 proc. wyższa w porównaniu do I kwartału 2013 roku. Na to nałożyła się poprawa warunków pogodowych oraz niższe koszty produkcji. W rezultacie kraje takie jak: Niderlandy, Irlandia, Niemcy, Dania, Belgia, Austria i Polska przekroczyły w sezonie 2013/2014 swoje kwoty.
Dane za kwiecień (wzrost produkcji towarowej w UE o 7,7 proc. w relacji rocznej) wskazują, że wzrostowe tendencje w skupie utrzymają się także w obecnym roku kwotowym 2014/2015. Oczekujemy jednak, że tempo przyrostu mocno wyhamuje. Przede wszystkim w większości regionów Europy spadają ceny skupu mleka. Według danych LTO Nederland w maju br. średnia cena skupu oferowana przez największe mleczarnie w UE, ukształtowała się na poziomie 38,41 EUR/100 kg, tj. była już tylko o niespełna 8 proc. wyższa w relacji rocznej. W stosunku do stycznia br. uległa obniżeniu o 6 proc. Jednocześnie w tym sezonie nie nastąpi zwiększenie kwoty o 1 proc., jak to miało miejsce dotychczas. Biorąc pod uwagę niższe ceny mleka, rolnicy będą mniej chętni niż w ubiegłym roku do zapłaty kary za przekroczenie kwoty. Zważywszy na powyższe czynniki Rabobank szacuje, że w II połowie br. towarowa produkcja mleka będzie o zaledwie 1 proc. wyższa w relacji rocznej. Większe odbicie może nastąpić dopiero w I połowie 2015 roku.
Tegoroczny wysoki skup mleka wraz ze stagnacją po stronie popytu na przetwory mleczarskie w UE, notowaną w I połowie br., przełożyły się na zwiększenie możliwości eksportowych Unii. W I kwartale br. eksport artykułów mlecznych z UE-28 na rynki trzecie (w ekwiwalencie mleka) był o 17 proc. wyższy niż w analogicznym okresie przed rokiem, zaś w kwietniu br. o 22 proc. wyższy. Według danych Komisji Europejskiej w czterech pierwszych miesiącach br. w największym stopniu zwiększyła się sprzedaż zagraniczna odtłuszczonego mleka w proszku - o 66 proc. w relacji rocznej do 212,8 tys. t - a także mleka pełnego - o 30 proc. do 141,2 tys. t- i masła - o 26 proc. do 43,3 tys. t. Spadł natomiast wywóz serów - o 1 proc. r/r do 254,1 tys. t.
Według prognoz Rabobanku w II połowie roku eksport może jednak hamować. Będzie to w główniej mierze rezultat mniejszej dostępności produktów mlecznych, co z kolei wynika z wolniejszego tempa wzrostu produkcji mleka i poprawy koniunktury gospodarczej w Unii, działającej w kierunku wzrostu sprzedaży artykułów mlecznych na rynku wewnętrznym.
8941698
1