Bank Gospodarki Żywnościowej podał, że w bieżącym roku wyraźnie wrósł eksport unijnego drobiu do Afryki i na Ukrainę. Zmalał jednakże eksport do innych ważnych odbiorców.
Jak wynika z analizy danych Eurostatu, w pierwszych siedmiu miesiącach br. eksport produktów sektora drobiu (żywych zwierząt, mięsa, podrobów, przetworów) wyniósł 757 tys. t w masie produktu. To niewielka zmiana w porównaniu z ubiegłym rokiem - wzrost wyniósł zaledwie 2 proc.
Duże zmiany zaszły jednak w kierunkach eksportu. Wielu ważnych odbiorców w bieżącym roku zmniejszyło zakupy: Hongkong o 29 proc., Arabia Saudyjska o 3 proc., Rosja o 5 proc. Wyniki ratował znacznie większy eksport do Republiki Południowej Afryki (+92 proc.), na Ukrainę (+43 proc.), a w mniejszym stopniu również do Ghany (+11 proc.) i Jemenu (+12 proc.) oraz stabilny, duży eksport do Beninu.