Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

UE sprowadziła mniej mięsa owczego niż przed rokiem

5 stycznia 2016
Jak informuje FAMMU/FAPA, w pierwszych dziewięciu miesiącach 2011 r. Unia Europejska sprowadziła ponad 193 tys. ton mięsa owczego i koziego, czyli o 11 proc. mniej niż w analogicznym okresie 2010 roku .
Wyższy import z Australii nie zdołał zniwelować spadku dostaw tego gatunku mięsa z Nowej Zelandii. Na mniejszy import mięsa owczego z Nowej Zelandii przyczyniły się trudności z zapewnieniem odpowiedniej podaży zwierząt na ubój w I kwartale br. Produkcja zaczęła wzrastać w tym kraju dopiero pod koniec bieżącego sezonu, ale wówczas była ona również wysoka na rynku unijnym.

Pomimo spadku importu z Nowej Zelandii kraj ten pozostał najważniejszym dostawcą mięsa owczego na rynek unijny (85 proc. udział w handlu). Niektóre braki w handlu z Nową Zelandią zostały uzupełnione przez wzrost importu z Australii (wzrost o około 30 proc.).



POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę