UE sprowadziła mniej mięsa owczego niż przed rokiem
5 stycznia 2016
Jak informuje FAMMU/FAPA, w pierwszych dziewięciu miesiącach 2011 r. Unia Europejska sprowadziła ponad 193 tys. ton mięsa owczego i koziego, czyli o 11 proc. mniej niż w analogicznym okresie 2010 roku .
Wyższy import z Australii nie zdołał zniwelować spadku dostaw tego gatunku mięsa z Nowej Zelandii. Na mniejszy import mięsa owczego z Nowej Zelandii przyczyniły się trudności z zapewnieniem odpowiedniej podaży zwierząt na ubój w I kwartale br. Produkcja zaczęła wzrastać w tym kraju dopiero pod koniec bieżącego sezonu, ale wówczas była ona również wysoka na rynku unijnym.
Pomimo spadku importu z Nowej Zelandii kraj ten pozostał najważniejszym dostawcą mięsa owczego na rynek unijny (85 proc. udział w handlu). Niektóre braki w handlu z Nową Zelandią zostały uzupełnione przez wzrost importu z Australii (wzrost o około 30 proc.).