Zdaniem FAMMU/FAPA, podobnie jak przed rokiem, ceny wieprzowiny w Unii zamiast sezonowo spadać na jesieni, rosną, osiągając rekordowy poziom. Kształtują się one obecnie na pułapie najwyższym od 2008 roku.
We wrześniu br. średnia cena referencyjna wieprzowiny (kl. E) dla całej Unii wynosiła 189,69 EUR za 100 kg, tj. była o 6,7 proc. wyższa niż w sierpniu br., i jednocześnie przewyższała średnią cenę z września 2011 roku aż o 22,5 proc. W Polsce we wrześniu br. średnia cena referencyjna wieprzowiny była jedną z wyższych w UE. Wynosiła ona 191,32 EUR za 100 kg, i była o około 1 proc. wyższa od średniej ceny dla całej Wspólnoty.
Cena w Polsce była także o 11,4 proc. wyższa od średniej ceny wieprzowiny w Danii, ale jednocześnie o 1,8 proc. niższa od średniej ceny tego gatunku mięsa w Niemczech.
W ciągu miesiąca największy wzrost ceny referencyjnej wieprzowiny odnotowano w Słowenii (+10,6 proc.), Francji (+10,2 proc.), Czechach (+9,3 proc.), Rumunii (+9,3 proc.), Austrii (+9,2 proc.), Holandii (+9,0 proc.), Belgii (+8,7 proc.), na Słowacji (+8,5 proc.), Łotwie (+8,5 proc.), w Luksemburgu (+8,4 proc.), Niemczech (+7,6 proc.), na Cyprze (+6,9 proc.) oraz Litwie (6,7 proc.). Spadek ceny referencyjnej wieprzowiny zanotowano jedynie w Wielkiej Brytanii (-0,1 proc.) oraz Szwecji (-1,4 proc.). W drugiej połowie października br. średnia cena referencyjna wieprzowiny wykazywała lekką tendencję spadkową.
5630880
1