Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

UE: Propozycja obcięcia kwot produkcji cukru o 12 proc.

30 stycznia 2007

Komisja Europejska zaproponowała w poniedziałek przymusową redukcję kwot produkcji cukru w Unii Europejskiej o 12 proc., czyli dwa miliony ton rocznie.

Redukcja przysługujących poszczególnym krajom limitów oznacza, że nadwyżka cukru wyprodukowanego w kampanii 2007/08 będzie się liczyła jako produkcja z roku gospodarczego 2008/09 i pomniejszała przypadającą na ten rok kwotę, albo że zostanie sprzedana jako cukier na cele przemysłowe (np. do produkcji bioetanolu).

Komisja Europejska uznała, że obcięcie kwot jest konieczne, bo kraje członkowskie i firmy z branży cukrowniczej zbyt wolno wdrażają wielką reformę sektora, która weszła w życie 1 lipca zeszłego roku.

Na razie udało się ograniczyć produkcję cukru o 1,5 mln ton w całej UE. Deklaracje na rok gospodarczy 2007/08 wskazują, że cukrownie są skłonne zrezygnować z dalszych 650 tys. ton. Tymczasem rozłożona na cztery lata reforma zakłada ograniczenie produkcji o 6 mln ton.

Tylko to - przekonuje Komisja Europejska - zagwarantuje równowagę na europejskim rynku cukru i zapewni jego konkurencyjność na światowych rynkach.

Branża cukrownicza z oporami realizuje reformę, mimo hojnych zachęt z budżetu UE - za dobrowolną rezygnację z tony produkcji UE wypłaca 730 euro rekompensaty. Komisji chodzi jednak o to, by restrukturyzacja przebiegała szybko, dlatego te środki będą coraz mniejsze (625 euro w roku 2008/09 i 520 euro w czwartym, ostatnim roku reformy 2009/10.

Na ograniczenie produkcji cukru nie zdecydował się ani jeden z pięciu działających w Polsce koncernów cukrowych. Wicepremier, minister rolnictwa Andrzej Lepper w poniedziałek w Brukseli zgodził się na zmniejszenie produkcji cukru w Polsce tylko pod warunkiem przestawienia cukrowni na produkcję biopaliw.

"Nie mamy zamiaru zmniejszać produkcji cukru w Polsce" - powiedział Lepper na konferencji prasowej. Jego zdaniem "reforma rynku cukru jest niekorzystna, a Polska już poniosła duże straty", gdyż w ostatnich latach zamknęła kilkanaście cukrowni, a po wejściu do UE musiała ograniczyć produkcję cukru z 2 mln ton do 1,65 mln ton rocznie.

Reforma zakłada, że cena cukru zostanie w ciągu czterech lat zmniejszona o 36 proc., czyli do 400 euro za tonę. Cena buraków cukrowych ma spaść o 39 proc. - z 43 do 26 euro w kampanii 2009/10. Plantatorzy dostaną rekompensaty w wysokości 64,2 proc. poniesionych strat w ramach dopłat bezpośrednich.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę