Bank Gospodarki Żywnościowej twierdzi, że poprawa dochodowości produkcji mleka w Unii Europejskiej powoli przekłada się na odbudowę podaży surowca. Według najnowszych danych Komisji Europejskiej w czerwcu br. , po raz pierwszy od kilku miesięcy, skup mleka we Wspólnocie był wyższy niż rok wcześniej (o 1%) i sięgnął 12,1 mln ton. Niemniej, patrząc na wyniki całego I półrocza, surowca było o prawie 2% mniej w relacji rocznej - łącznie 71,2 mln ton wobec 72,6 mln t przed rokiem.
Powyższe spowodowało, że w analizowanym okresie spadła produkcja praktycznie wszystkich przetworów mleczarskich. Największe obniżki odnotowano w odniesieniu do odtłuszczonego mleka w proszku (OMP), którego wytworzono o prawie 10% mniej niż w 2012 roku. Eksport tego produktu do krajów trzecich spadł w tym czasie aż o 31% (do 204 tys. ton).
Mleczarnie zmniejszyły także produkcję mleka skoncentrowanego - w I półroczu br. o prawie 3% w relacji rocznej - oraz serów - również o prawie 3%.