FAMMU/FAPA podała, że dnia 16 lutego 2014 roku średnia ważona cena OMP w UE osiągnęła poziom 3,32 euro/kg i była o 1,4 proc. wyższa niż przed miesiącem (pozostając przy tym na pułapie o 24,93 proc. wyższym niż w tym samym okresie 2013 r.).
W analizowanym okresie inaczej niż średnio w UE zachowywały się ceny OMP na rynku polskim, gdzie 16 lutego osiągnęły poziom 3,23 EUR/kg, czyli o ok. 24,2% wyższy niż przed rokiem (w skali miesięcznej odnotowano nieznaczny spadek o 0,31%) i były o 2,56% niższe od średniej dla całej UE. W ujęciu PLN w skali rocznej odnotowano natomiast zwyżkę rzędu 23,9% z 10,86 PLN/kg do 13,46 PLN/kg. Nieco wyższe ceny OMP zaobserwowano na rynku głównego unijnego producenta, jakimi są Niemcy. W połowie drugiego miesiąca 2014 r. utrzymywały się one na poziomie 3,34 EUR/kg. W przypadku drugiego unijnego potentata, jakim jest Holandia, odnotowano nieco niższą cenę OMP: 3,30 EUR/kg, co było identyczną stawką jak przed miesiącem. Zwyżki cen OMP w UE są związane z niższą niż przed rokiem produkcją i wzmożonym popytem eksportowym na unijne OMP (zwłaszcza z Chin i Algierii).
Łagodniejsze niż przed miesiącem wzrosty są związane z zbliżającym się końcem okresu zimowego w UE i nadejściem coraz bardziej sprzyjających warunków pogodowych do produkcji mleka, co przekłada się na większą podaż w tym regionie.
Dnia 16 lutego 2014 roku ceny OMP w UE kształtowały się średnio na poziomie o 95,23% powyżej progu interwencyjnego, osiągając pułap o 9% niższy niż ceny OMP eksportowanego z państw Oceanii (Nowej Zelandii i Australii), do portów Europy Płn. Zelandii i Australii), do portów Europy Płn. (baza fob), które są uznawane za ceny światowe światowe. Na rynku amerykańskim, u jednego z głównych konkurentów UE, w związku z notowanymi w ostatnich miesiącach zniżkami, ceny OMP znajdują się obecnie na poziomie niższym niż średnia UE o 1,55% (wynosząc w połowie lutego w przeliczeniu 3,26 EUR/kg).
Na rynkach UE w ostatnich tygodniach stabilniej zachowywały się ceny pełnotłustego mleka w proszku (PMP). Zarówno w Polsce, Holandii, Niemczech, jak i średnio w całej UE w dniu 16.02.2014 r. ceny PMP nie różniły się o mniej niż 1% względem ich wartości sprzed miesiąca. W połowie lutego bieżącego roku średnio ceny PMP w UE osiągnęły poziom 3,78 EUR/kg. Stawki te były o 30,14% wyższe od cen z analogicznego okresu 2013 r. i zaledwie o 0,29% wyższe niż przed miesiącem. W Niemczech notowania PMP osiągnęły poziom 3,83 EUR/kg (o 0,92% wyższy niż przed miesiącem), a w Holandii 3,77 EUR/kg (-0,53% w skali miesięcznej). W Polsce dnia 16 lutego 2014 roku ceny PMP spadły do poziomu 3,71 EUR/kg (-0,55% w skali miesięcznej).
Stabilizacja cen proszku pełnotłustego związana jest z dobrą dostępnością tego towaru i ograniczonym popytem eksportowym, który wcześniej napędzał rosnący trend cen PMP.
Pomimo wysokich cen OMP jakie utrzymywały się w UE w ubiegłym roku, po dwunastu miesiącach 2013 r. przetwórnie znacznie zmniejszyły produkcję. Z najnowszych danych KE wynika, że w okresie tym we Wspólnocie wyprodukowano o 2% mniej tego proszku niż w 2012 r. Należy przy tym dodać, że zniżki produkcji dotyczyły przede wszystkim pierwszej połowy roku, a ostatni kwartał przyniósł zwyżki produkcji. Jeszcze po 9 miesiącach ubiegłego roku wielkość produkcji OMP w UE była niższa o 7,9% względem analogicznego okresu 2012 r. Na wzrost produkcji w ostatnim kwartale wpływ ma m.in. fakt, że ceny unijnego odtłuszczonego mleka w proszku od tego okresu są niższe od cen światowych tego proszku, przez co unijne OMP staje się coraz bardziej konkurencyjne i popyt na nie rośnie. Niemniej jednak w ciągu całego 2013 r. poza granice Wspólnoty wyeksportowano o 21,2% mniej tego proszku niż przed rokiem; po 10 miesiącach 2013 r. zniżka ta przekraczała 27%.
9467651
1