biogaz_09_2025
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

UE: nietypowo na rynku wieprzowiny

5 stycznia 2016
Bank Gospodarki Żywnościowej podaje, że na rynku trzody chlewnej w Unii Europejskiej mamy do czynienia z bardzo nietypową sytuacją. Normalnie o tej porze roku ceny mocno spadają. Jednak w tym roku od połowy października ceny dosyć szybko rosną. I co jeszcze bardziej nietypowe, są dziś wyraźnie wyższe niż latem, kiedy zwyczajowo ceny osiągają swoje roczne maksimum.

W trzecim tygodniu listopada (14-20.11) przeciętnie w UE-27 za kilogram tuczników (w masie poubojowej) klas E i S płacono 1,61 EUR (7,10 PLN), w porównaniu z 1,55 EUR (6,71 PLN) w połowie października. Czyli cena w tym okresie wzrosła o 0,06 EUR/kg, podczas gdy przeciętnie (w ostatnich siedmiu latach) spadała o 0,07 EUR/kg.
Wcześniej w zasadzie nikt nie spodziewał się tego, że na jesieni ceny będą tak szybko rosły. Latem ceny były niewysokie i większość ekspertów spodziewała się spadku w końcówce roku. Eksperci doradzający Komisji Europejskiej prognozowali, że przeciętna cena w IV kwartale roku wyniesie 1,48 EUR/kg i będzie o 3 proc. niższa niż w III kwartale.
Jest kilka prawdopodobnych przyczyn obecnej sytuacji. Po stronie podaży dużo wskazuje na to, że spadek produkcji tuczników będzie większy i szybszy niż oczekiwano. KE jeszcze niedawno prognozowała, że produkcja trzody w końcówce roku będzie wyższa niż rok wcześniej. Jednak dostępne dane o pogłowiu trzody chlewnej w niektórych krajach, pozwalają oczekiwać, że już w IV kwartale 2011 r. możemy mieć do czynienia ze sporym spadkiem produkcji tuczników na ubój.
Wciąż dużą niewiadomą będzie poziom pogłowia trzody w UE-27 na koniec roku. Analitycy Rabobanku oczekują, że spadek pogłowia w relacji rocznej będzie bardzo duży i może wynieść nawet 9 proc. My prognozujemy, że ten spadek będzie mniejszy i raczej wyniesie w granicach 3-7 proc., co jednak w przypadku dosyć stabilnej produkcji trzody w UE, nadal oznacza bardzo dużą zmianę. Warto przypomnieć, że pod koniec bardzo trudnego roku 2008, spadek pogłowia w UE wyniósł 4,4 proc.
Jeśli chodzi o stronę popytową rynku, to tutaj jak zwykle trudniej o przekonujące dane. W wielu krajach mówi się o spadku spożycia wieprzowiny. Jak podaje Agra Europe w Hiszpanii w pierwszym półroczu zakupiono o 9 proc. mniej surowej wieprzowiny. Z kolej według informacji Rabobanku zmniejszenie konsumpcji we Francji w bieżącym roku wynosi około 3 proc., a w Niemczech około 1 proc. Prawdopodobnie również w Polsce będziemy mieli do czynienia mniejszym spożyciem tego gatunku mięsa.
Jednak spadkowi popytu w krajach UE towarzyszy szybki wzrost eksport unijnej wieprzowiny na rynki krajów trzecich. W pierwszych dziewięciu miesiącach tego roku wywieziona ilość mięsa i produktów wieprzowych była o 22 proc. wyższa niż rok wcześniej. Szczególnie szybko rosła w tym roku sprzedaż do Korei Pd., Chin i na Białoruś.



POWIĄZANE

W obliczu dynamicznych zmian na rynku surowców roślinnych, sektor paszowy w Euro...

W sezonie 2024/25 Unia Europejska wyłania się jako kluczowy światowy importer śr...

Lato w polu nie zna odpoczynku. To czas intensywnej pracy, gdy każda godzina ma ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę