Bank Gospodarki Żywnościowej podał za AgraEurope, że od początku września br. firmy z UE będą mogły eksportować tzw. białe podroby na rynek wietnamski. Zniesienie ograniczeń w handlu obejmuje przywóz ścięgn, szpiku kostnego, partii mózgu jak i wnętrzności z UE.
Należy podkreślić, że mimo otworzenia rynku, służby wietnamskie nadal planują przeprowadzać szczegółowe środki dot. kwestii bezpieczeństwa żywnościowego, w tym obowiązek rejestracji i certyfikacji elementów mięsnych. Jest to związane z domniemanymi nieprawidłowościami w imporcie tej grupy produktów z terenu EU, które miały miejsce w 2010 i 2011 roku. W skutek tego w tym okresie władze Wietnamu wprowadziły embargo na podroby z UE, które częściowo zostało zniesione w 2011.
Otwarto wtedy rynek na podroby z wieprzowiny, wołowiny i drobiu, wyłączając tzw. białe elementy. Obecny ruch władz Wietnamu jest odpowiedzią na skargę UE do Światowej Organizacji Handlu (WTO) zarzucającą temu krajowi nieuzasadnione ograniczanie dostępu na ten rynek firmom z krajów członkowskich Unii.