FAMMU/FAPA podała, że według Komisji Europejskiej w okresie I-XI 2011 roku produkcja bydła wyrażona w sztukach w krajach Wspólnoty (UE-27) zmniejszyła się o 0,3 proc. w stosunku do analogicznego okresu 2010 roku (produkcja w tonach spadła o 0,2 proc.).
Produkcja w „starych" krajach UE obniżyła się o 0,2 proc., natomiast w UE-10 (kraje przyjęte do Unii w 2004 roku) zmniejszyła się o 2 proc. W krajach UE-2 (Bułgaria i Rumunia przyjęte do UE w 2007 roku) produkcja tych zwierząt spadła o 0,9 proc.
W omawianym okresie więcej bydła wyprodukowali m.in. Bułgarzy (+9,1 proc.), Brytyjczycy (+5,3 proc.), Belgowie (+3,6 proc.), Duńczycy (+3,5 proc.), Portugalczycy (+2,9 proc.), Francuzi (+2,8 proc.), Finowie (+2,4 proc.), oraz Grecy (+1,9 proc.).
Największą dynamikę spadku produkcji zanotowano na Malcie (-25,8 proc.), na Słowacji (-15,5 proc.), w Estonii (-14,9 proc.), w Luksemburgu (- 7,3 proc.), w Austrii (-6,0 proc.), we Włoszech (-5,7 proc.), na Węgrzech (-4,5 proc.), na Litwie (-4,2 proc.), w Irlandii (-3,8 proc.), na Cyprze (-3,1 proc.), w Rumunii (-2,6 proc.), w Czechach (-2,2 proc.) oraz na Łotwie i w Niemczech (po 2,0 proc.).
9575404
1