Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

UE: mniej mrożonek. Ale Polska produkuje dużo

5 stycznia 2016
FAMMU/FAPA podała, że Profel (Europejskie Stowarzyszenie Przetwórców Owoców i Warzyw) zaprezentował najnowsze dane za rok 2010 dotyczące unijnej produkcji warzyw mrożonych. Jak z nich wynika, w sumie w roku 2010 wszystkie kraje unijne wyprodukowały 2,995 mln ton warzyw mrożonych wobec 3,349 mln ton rok wcześniej.

Przy czym w wyliczeniach nie uwzględniono dość znaczących pozycji produktowych jakim są mrożone ziemniaki (w tym również frytki), pomidory czy kukurydza słodka.

Tak więc z wyłączeniem powyżej wspomnianych produktów, największe ilości w omawianym, 2010 roku warzyw wyprodukowano w Belgii i Luksemburgu - razem była to wielkość ponad 915,0 tys. ton. Na drugim miejscu znalazła się Polska z wynikiem podanym przez Profel na poziomie 428, tys. ton oraz kolejno Hiszpania - 408,0 tys. ton czy Francja - niecałe 385,0 tys. ton.



POWIĄZANE

Kawały, będące jedną z najbardziej uniwersalnych form dowcipu, od wieków pełnią ...

20 listopada 2024 roku, w Warszawie odbyło się VI Posiedzenie Krajowej Rady Izb ...

Minister Polityki Agrarnej i Żywności Ukrainy Witalij Koval oraz Minister Rolnic...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę