FAMMU/FAPA podała, że według danych Komisji UE, unijny wywóz jaj i przetworów (w ekwiwalencie jaj) do krajów trzecich w ciągu pierwszych czterech miesięcy br. wzrósł wobec tego samego okresu 2013 r. o 10 proc. do 73,7 tys. ton, w tym jaj spożywczych o 11 proc. do ok. 29 tys. ton. Dodatnie saldo UE w handlu zagranicznym jajami i przetworami jajecznymi zwiększyło się w skali roku o 20 proc. do 70,8 tys. ton.
Głównymi eksporterami jaj i przetworów poza ugrupowanie były Holandia, Włochy, Francja, Niemcy i Polska. Wysyłki polskich jaj i przetworów wzrosły w omawianym okresie br. ponaddwukrotnie do ok. 5 tys. ton. Największym rynkiem zbytu dla unijnych produktów z sektora jaj była tradycyjnie Japonia, z poziomem importu ok. 25 tys. ton, głównie suszonej albuminy jaj, a w ciągu roku dostawy na ten rynek wzrosły o jedną trzecią. Kolejnymi odbiorcami były Szwajcaria (-7% do 13,8 tys. ton) i Zjednoczone Emiraty Arabskie (+6% do 3,2 tys. ton), dokąd wysyłano z UE głównie jaja spożywcze. Obniżyły się natomiast o 27% dostawy suszonej albuminy jaj do Rosji do 2,9 tys. ton oraz o ponad połowę jaj spożywczych do Angoli do 2,7 tys. ton.
Import jaj i przetworów z krajów trzecich do UE w okresie od styczna do kwietnia tego roku spadł o 59% do 4,2 tys. ton. W strukturze towarowej przywozu dominowały przetwory jajeczne. Największymi dostawcami tych towarów do UE były Indie i USA.