Według danych Komisji Europejskiej, w ciągu pierwszych pięciu miesięcy 2012 r. dodatnie saldo UE w handlu drobiem z krajami trzecimi wyniosło 226,1 tys. ton i w porównaniu z tym samym okresem 2011 r. wzrosło o 22 proc.
Państwa członkowskie UE wyeksportowały od stycznia do maja br. 555,4 tys. ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów z drobiu - o ok. 6 proc. więcej niż przed rokiem.
Zwiększyły się wysyłki mięsa i przetworów ze wszystkich gatunków drobiu, obniżyła natomiast sprzedaż żywca. W strukturze towarowej dominowało mięso kurcząt (470 tys. ton). Dynamika wzrostu eksportu jednak była już niższa niż w pierwszym kwartale br., gdy przyrost wywozu wynosił 12 proc.
Największe ilości drobiu do krajów trzecich wysłały, podobnie jak w roku ubiegłym, Francja, Holandia, Niemcy, Wielka Brytania i Polska.
Głównymi odbiorcami unijnego drobiu były Hongkong, Arabia Saudyjska, RPA, Benin, Rosja i Ukraina.