Bank Gospodarki Żywnościowej podał, że na rynku UE obserwujemy dalszy wzrost cen wieprzowiny. Warto jednak zauważyć, że dynamika wzrostu jest coraz wolniejsza, czego przyczyną są spadki cen w niektórych krajach.
Spośród największych unijnych producentów wieprzowiny, w tygodniu 30.06-06.07, ceny nieznacznie spadły w Niemczech (o 0,3 proc.) oraz w Danii (o 0,1 proc.). Jest to pierwsza obniżka cen w tych krajach od dwóch miesięcy. Jednym z czynników mających wpływ na obecną sytuację jest mniejszy, niż w roku ubiegłym, wolumen eksportu do krajów trzecich, co jest konsekwencją zamknięcia rynku rosyjskiego. Według informacji KE w br. spadek eksportu unijnej wieprzowiny może wynieść nawet 7 proc. KE prognozuje ponadto niewielki wzrost produkcji w br., co dodatkowo może wpłynąć negatywnie na poziom cen na rynku unijnym.
Jeżeli w następnych tygodniach ceny, w Danii i w Niemczech, będą nadal spadać można się również spodziewać obniżek cen w Polsce, która jest importerem netto nieprzetworzonego mięsa wieprzowego, pochodzącego głównie z ww. państw.
Obecnie sytuacja na krajowym rynku wieprzowiny jest korzystna dla producentów - ceny żywca nadal rosną. W monitorowanych przez MRiRW zakładach, w tygodniu 30.06-06.07, za kilogram żywca wieprzowego płacono średnio 5,57 zł. Było to o 2,5 proc. mniej niż przed rokiem ale dynamika wzrostu jest większa niż w 2013 r., co w przypadku utrzymania się trendu wzrostowego może pozwolić na osiągnięcie ubiegłorocznego poziomu cen w najbliższym tygodniach.