Bank Gospodarki Żywnościowej podaje, że w opublikowanym niedawno raporcie „Short Term Outlook" Komisja Europejska (KE) przedstawiła stosunkowo korzystne prognozy dot. produkcji mięsa w UE w 2014 roku.
Jak wynika ze wstępnych danych za 2013 rok, w UE produkcja, jak również konsumpcja mięsa, podobnie jak przed rokiem, kontynuuje tendencje spadkową, co jest głównie spowodowane malejąca podążą mięsa wieprzowego i wołowego. Z kolei w 2014 r. na skutek poprawy sytuacji ekonomicznej w większości krajów UE, jak również ze względu na spadek cen zbóż, perspektywy dla sektora mięsa wydają się być lepsze.
Na rynku mięsa wieprzowego w 2012, i na początku 2013 r. niekorzystne czynniki podażowo-popytowe, m.in. szybko rosnące ceny pasz, wprowadzenie nowych norm dot. dobrostanu ciężarnych loch i loszek przyczyniły się do wzrostu kosztów produkcji. Skutkiem tego była niższa opłacalność i w efekcie kontynuacja spadkowej tendencji pogłowia trzody oraz spadek produkcji mięsa w UE. Pierwsze efekty tej napiętej sytuacji po stronie podaży widoczne były już w II połowie br. kiedy to ceny na rynku UE zdecydowanie odbiły. Eksperci KE oceniają, że może się to przełożyć na spadek dynamiki wywozu mięsa, jak również mieć negatywny wpływ na konsumpcje mięsa wieprzowego w UE. Tak czy inaczej, na początku 2014 r. opłacalność produkcji, na skutek wzrostu cen żywca i spadku cen pasz, powinna się wyraźnie poprawić, co może zadziałać jako czynnik zachęcający do wzrostu pogłowia i produkcji. W drugiej połowie 2014 r. oczekuje się już nieznacznych spadków cen żywca i stabilizacji konsumpcji mięsa.
Z kolei w przypadku rynku mięsa drobiowego, według KE obserwowany od kilku lat stały wzrost produkcji może w 2013 r. ulec wyhamowaniu. Jest to skutek wysokich cen pasz i coraz niższych marż. Producenci drobiu w UE zareagowali na to, podobnie jak na rynku wieprzowiny, ograniczeniem produkcji, co przy znacznym popycie na ten gatunek mięsa przyczyniło się do obserwowanych w II połowie br. znacznych wzrostów cen żywca. Oczekuje się, że w 2014 r. dynamika wzrostu produkcji, mimo spadków cen pasz, nie będzie już tak wysoka jak miało to miejsce do tej pory. Z kolei dynamika wywozu mięsa z UE, w wyniku ostrej konkurencji na rynku światowym ze strony Brazylii, Tajlandii, itp., wysokich kosztów produkcji, jak również mniej korzystnemu kursowi EUR/USD może się zmniejszyć. Natomiast na rynku wspólnotowym obserwowane podwyżki cen mogą doprowadzić do wyhamowania wzrostu konsumpcji tego gatunku mięsa.
W odniesieniu do rynku wołowiny KE przewiduje wzrost pogłowia bydła w 2014 r., głównie w wyniku odbudowy pogłowia krów mlecznych. Będzie się to wiązać ze wzrostem produkcji mięsa wołowego i spadkiem importu mięsa spoza UE. Jednak wysokie ceny mogą, podobnie jak w innych gatunkach mięsa, ograniczyć wzrost konsumpcji.
6812353
1