biogaz_09_2025

UE: Ceny masła były w grudniu stabilne

5 stycznia 2016
Jak podała FAMMU/FAPA, w całym grudniu 2013 r. ceny masła we Wspólnocie utrzymywały się na znacznie wyższym poziomie niż przed rokiem. W dniu 29 grudnia 2013 roku średnia ważona cena masła w UE wynosiła 4,09 EUR/kg i była zaledwie o 0,67% wyższa niż przed miesiącem, pozostając przy tym na poziomie o ponad 22 proc. wyższym niż w analogicznym okresie 2012 roku.
W ostatnich tygodniach ubiegłego roku większe niż średnio we wspólnocie wahania wykazywały ceny masła w Polsce, która jest czwartym krajem w UE pod względem wielkości produkcji tego przetworu mlecznego. 29 grudnia 2013 roku jego ceny wzrosły do poziomu 4,23 EUR/kg. W skali miesięcznej ceny masła w Polsce zwiększyły się o 3,68% (w ujęciu PLN odnotowano 2,45% zwyżki do 17,55 PLN/kg). Stawki te były wyższe od ceny interwencyjnej o 71,7% i o 3,6% wyższe od średniej ważonej dla całej UE.
Ostatnio sytuacja, w której polskie masło było droższe niż średnio w UE miała miejsce w grudniu 2012 roku, od tamtego momentu masło z naszego kraju zwykle było o kilka procent tańsze niż przeciętnie we wspólnocie. Z tego względu polski tłuszcz już nie jest tak konkurencyjny w Unii jak jeszcze w listopadzie, a to państwa UE są głównymi partnerami w wymianie handlowej masłem. Ponadto należy dodać, że na rynku głównego odbiorcy masła z Polski, jakim są Niemcy, ceny tego tłuszczu są obecnie niższe niż w Polsce. Na rynku głównego unijnego producenta po stabilizacji, jaka miała miejsce w listopadzie i na początku grudnia ceny masła wykazują niewielką tendencję spadkową i obecnie osiągają poziom 4,01 EUR/kg.
W przypadku innego potentata - Holandii w ostatnich tygodniach 2013 roku zaobserwowano podobny trend jak w przypadku Niemiec. Tu jednak dnia 29 grudnia 2013 r. ceny spadły do poziomu 4,06 EUR/kg i były przeciętnie o 1,46% niższe niż przed miesiącem. W obu przypadkach ceny te są o ok. 20% wyższe niż w analogicznym okresie 2012 roku. Na skutek zniżek, jakie notowane były w ostatnich tygodniach w przypadku cen masła w USA, obecnie cena tony masła z Unii jest przeciętnie o ok. 755 EUR wyższa od ceny tego tłuszczu u jednego z największych konkurentów Wspólnoty.
Na wysokim poziomie stabilizują się natomiast ceny masła eksportowanego z państw Oceanii (Nowej Zelandii i Australii), do portów Europy płn. (baza fob), które są uznawane za ceny światowe. Wciąż jednak cena tony masła z UE je przewyższa (o 600 EUR za tonę na koniec grudnia).
Pomimo znacznie wyższych cen masła niż przed rokiem, produkcja tego tłuszczu jest na poziomie niższym od tego z 2012 roku. Według danych KE, w ciągu pierwszych dziewięciu miesięcy 2013 roku produkcja masła w UE była o ponad 1,2% mniejsza niż w analogicznym okresie 2012 roku. Ponadto w ciągu pierwszych dziesięciu miesięcy ubiegłego roku poza granice UE wyeksportowano o 3,4% mniej masła niż w analogicznym okresie 2012 roku, a jeszcze po pięciu miesiącach notowano 4,4% zwyżki w skali roku.



POWIĄZANE

Prawie 1,6 mld euro – tyle mają wynieść roczne oszczędności dla rolników po upro...

Podczas Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia Członków została wybrana nowa Rada Nadz...

Coraz większą popularność zyskują nowoczesne produkty na bazie naturalnych skład...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę