Bank Gospodarki Żywnościowej podał, że w 2013 r. produkcja pasz przemysłowych w UE była stabilna, natomiast w Polsce wzrosła o 3 proc. Przewiduje się, że w 2014 r. unijna produkcja obniży się o około 1 proc.
Jak podała w ubiegłym tygodniu w komunikacie Europejska Federacja Producentów Pasz (FEFAC) z informacji dostarczonych przez jej członków wynika, że w 2013 r. produkcja pasz przemysłowych w UE (bez Grecji, Luksemburga i Malty) wyniosła 153,8 mln t czyli minimalnie, bo o 0,2 proc., mniej niż rok wcześniej.
Spadek produkcji ogółem był spowodowany przez mniejszą o 1,7 proc. produkcję pasz dla trzody chlewnej. Wynikało to z niepewnej sytuacji w sektorze, w którym opłacalność produkcji była na niewysokim poziomie, a wejście w życie 1.01.2013 r. nowych wymagań dotyczących grupowego utrzymywania loch prośnych dodatkowo ograniczyło pogłowie i tym samym popyt na pasze. W tym samym czasie produkcja pasz dla bydła zwiększyła się o 0,8 proc., a pasz dla drobiu o 0,6 proc. Pasze dla drobiu umocniły tym samym swoją pozycję, jako najważniejszy segment rynku pasz przemysłowych. Produkcja i zużycie pasz dla bydła wzrosło tak wyraźnie na skutek późnej wiosny w wielu częściach Europy i mniejszej produkcji pasz zielonych w tym okresie.
Wśród największych unijnych producentów dwa kraje wyraźnie zwiększyły produkcję w 2013 r. Były to Wielka Brytania z 5-procentowym wzrostem oraz Polska, gdzie produkcja wzrosła o 3 proc. Produkcja w Niemczech i Włoszech była stabilna, a we Francji, Hiszpanii i Holandii spadła o 1 proc.
Eksperci FEFAC przewidują, że w 2014 r. produkcja w przypadku pasz dla drobiu ustabilizuje się, pasz dla trzody obniży się o 0,5 proc., a pasz dla bydła obniży się o około 1 proc., gdyż warunki pogodowe wiosną są znacznie lepsze niż rok temu i tym samym zapotrzebowanie na pasze przemysłowe jest mniejsze. Zmiany te spowodują spadek produkcji przemysłowej pasz ogółem o 1 proc.