FAMMU/FAPA podała, że - jak wynika z najnowszych danych zaprezentowanych przez Europejskie Stowarzyszenie Producentów Soków (AIJN), w 2011 roku łączny poziom konsumpcji soków owocowych oraz nektarów w państwach Unii Europejskiej kształtował się na poziomie 10,77 mld litrów.
Największym producentem soków i nektarów pozostają Niemcy, na drugim miejscu plasuje się Francja, na trzecim Wielka Brytania i w końcu na czwartym z 10-proc. udziałem w produkcji soków w Europie znajduje się Hiszpania. Niemcy są również największymi konsumentami w Europie soków owocowych z ubiegłorocznym wynikiem na poziomie 31 litrów na osobę. Drugim pod względem konsumpcji krajem europejskim jest Szwecja z zaskakującym wynikiem 27 litrów i kolejno Hiszpania z poprzedniorocznym spożyciem wynoszącym 22,5 litra/osobę oraz w końcu na
czwartym miejscu znalazła się Wielka Brytania z wynikiem 21,8 litrów.
W przypadku hiszpańskiego rynku soków i nektarów owocowych, począwszy od roku 2007 ustabilizowała się rodzima konsumpcja tych produktów na poziomie 1,1 mld litra rocznie i w zasadzie od niemal pięciu lat nie ulega większym wahaniom. Chociaż zdaniem lokalnym analityków,
zachowana jest pewna tendencja coroczna, wzrostowa w miesiącach letnich - czerwiec - wrzesień, kiedy to pojedyncze gospodarstwa domowe zwiększają spożycie nawet o 50 proc. w porównaniu do innych okresów roku. W przypadku Hiszpanów, spożywają oni więcej nektarów niż soków
owocowych - odpowiednio w proporcji około 54,96 proc. do 45,03 proc.
Zdecydowanie najpopularniejsze na rynku sprzedawane są soki i nektary pakowane w kartonowe opakowania o różnej gramaturze - udział 78 proc. w rynku, a na drugim miejscu znajdują się produkty w szklanych butelkach z 14 proc. udziałem w rynku.