Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Tydzień żytniego chleba

19 października 2012
W Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Jadwigi Dziubińskiej w Zduńskiej Dąbrowie16 października  obchodzony był  Tydzień Żytniego Chleba.
Na imprezę zaprosiliśmy mieszkańców Gminy Zduny i okolic, nauczycieli i uczniów z Zespołu Szkół Licealnych im. Krystyny Idzikowskiej w Zdunach oraz uczniów z Gimnazjum w Zdunach i w Bielawach. Jak co roku gościliśmy  również przedstawicieli Agencji Rynku Rolnego z Łodzi. Głównym założeniem naszego działania było ukazanie, szczególnie ludziom młodym, istoty symboliki chleba, jako zapomnianej w dzisiejszych czasach wartości. Podczas naszego święta promowaliśmy tradycyjny wypiek chleba, wszelkiego rodzaju pieczywo oraz  produkty mączne i zbożowe – mówi Zofia Rosa, wicedyrektor ZSCKR w Zduńskiej Dąbrowie
W ramach akcji, młodzież, korzystając z pomocy nauczycieli, pracowników szkoły oraz rodziców, przygotowała wiele atrakcji m.in.: gazetkę przedstawiającą technologię wypieku chleba żytniego oraz postrzeganie chleba przez specjalistów z różnych dziedzin nauki, wystawę ziół i herbatek – w celu przybliżenia smaku ziół oraz herbatek ziołowych i ich mieszanek jak również cieszące się dużą popularnością stoisko z różnorodnymi gatunkami pieczywa, które można było smakować z masłem, miodem, serem białym z dodatkiem żurawiny czy ze smalcem. Uczniowie w regionalnych strojach łowickich częstowali przybyłych gości smacznymi kanapkami, przygotowanymi ze świeżo wypieczonego chleba, herbatkami ziołowymi i upieczonymi ciasteczkami tzw. „sudziokami”. Chętni mogli poznać również smak prawdziwego żurku na zakwasie.
Ogromnym zainteresowaniem cieszył się pokaz wypieku żytniego chleba na zakwasie zaprezentowany przez naszego gościa, Laureatkę I miejsca w konkursie „Pieczenie sudzioków i chleba na zakwasie”, który odbył się w czasie tegorocznych obchodów Europejskich Dni Dziedzictwa w skansenie w Maurzycach. Po części oficjalnej Gimnazjaliści uczestniczyli w warsztatach, podczas których z wyrobionego i wyrośniętego ciasta samodzielnie formowali i piekli dowolne figury pieczywa.
-  Podsumowaniem tego miłego dnia były liczne quizy oraz konkursy sprawdzające wiedzę na temat tradycji związanej z symboliką i historią chleba pieczonego na zakwasie. Fundatorami nagród dla najlepszych była Agencja Rynku Rolnego oraz Rada Rodziców Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Jadwigi Dziubińskiej w Zduńskiej Dąbrowie. W związku z tym, że chleb pełni ogromną rolę w naszym życiu, co uświadamiamy sobie właśnie w takim dniu jak ten, po raz czwarty w naszej szkole obchodzimy Tydzień Żytniego Chleba. Wierzymy, że zainspiruje on Wielu do samodzielnych poszukiwań tego co naturalne i zdrowe – dodaje Zofia Rosa.



POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę