aaa wielkanoc ppr
aa_wielkanoc

Tydzień żytniego chleba

19 października 2012
W Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Jadwigi Dziubińskiej w Zduńskiej Dąbrowie16 października  obchodzony był  Tydzień Żytniego Chleba.
Na imprezę zaprosiliśmy mieszkańców Gminy Zduny i okolic, nauczycieli i uczniów z Zespołu Szkół Licealnych im. Krystyny Idzikowskiej w Zdunach oraz uczniów z Gimnazjum w Zdunach i w Bielawach. Jak co roku gościliśmy  również przedstawicieli Agencji Rynku Rolnego z Łodzi. Głównym założeniem naszego działania było ukazanie, szczególnie ludziom młodym, istoty symboliki chleba, jako zapomnianej w dzisiejszych czasach wartości. Podczas naszego święta promowaliśmy tradycyjny wypiek chleba, wszelkiego rodzaju pieczywo oraz  produkty mączne i zbożowe – mówi Zofia Rosa, wicedyrektor ZSCKR w Zduńskiej Dąbrowie
W ramach akcji, młodzież, korzystając z pomocy nauczycieli, pracowników szkoły oraz rodziców, przygotowała wiele atrakcji m.in.: gazetkę przedstawiającą technologię wypieku chleba żytniego oraz postrzeganie chleba przez specjalistów z różnych dziedzin nauki, wystawę ziół i herbatek – w celu przybliżenia smaku ziół oraz herbatek ziołowych i ich mieszanek jak również cieszące się dużą popularnością stoisko z różnorodnymi gatunkami pieczywa, które można było smakować z masłem, miodem, serem białym z dodatkiem żurawiny czy ze smalcem. Uczniowie w regionalnych strojach łowickich częstowali przybyłych gości smacznymi kanapkami, przygotowanymi ze świeżo wypieczonego chleba, herbatkami ziołowymi i upieczonymi ciasteczkami tzw. „sudziokami”. Chętni mogli poznać również smak prawdziwego żurku na zakwasie.
Ogromnym zainteresowaniem cieszył się pokaz wypieku żytniego chleba na zakwasie zaprezentowany przez naszego gościa, Laureatkę I miejsca w konkursie „Pieczenie sudzioków i chleba na zakwasie”, który odbył się w czasie tegorocznych obchodów Europejskich Dni Dziedzictwa w skansenie w Maurzycach. Po części oficjalnej Gimnazjaliści uczestniczyli w warsztatach, podczas których z wyrobionego i wyrośniętego ciasta samodzielnie formowali i piekli dowolne figury pieczywa.
-  Podsumowaniem tego miłego dnia były liczne quizy oraz konkursy sprawdzające wiedzę na temat tradycji związanej z symboliką i historią chleba pieczonego na zakwasie. Fundatorami nagród dla najlepszych była Agencja Rynku Rolnego oraz Rada Rodziców Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Jadwigi Dziubińskiej w Zduńskiej Dąbrowie. W związku z tym, że chleb pełni ogromną rolę w naszym życiu, co uświadamiamy sobie właśnie w takim dniu jak ten, po raz czwarty w naszej szkole obchodzimy Tydzień Żytniego Chleba. Wierzymy, że zainspiruje on Wielu do samodzielnych poszukiwań tego co naturalne i zdrowe – dodaje Zofia Rosa.



POWIĄZANE

Z najnowszego rynkowego raportu wynika, że w tym roku 24% Polaków w ogóle nie uw...

Kierowcy zaczynają w końcu odczuwać skutki przeceny, z jaką na początku kwietnia...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę