Blisko 60 spośród 150 winnic na Podkarpaciu oferuje turystom możliwość ich zwiedzania - podaje NaszDziennik.pl. W tym celu Stowarzyszenie Winiarzy Podkarpacia wydało nawet specjalny przewodnik. – Korzystając z przewodnika, w ciągu jednego dnia można degustować wina w 2-3 winnicach, a przy okazji zwiedzać atrakcje turystyczne znajdujące się w ich pobliżu, np. zamek Kamieniec w Odrzykoniu, tężnię solankową w Sołonce czy szlak ikon doliny Sanu – mówi sekretarz Stowarzyszenia Winiarzy Podkarpacia Ewa Wawro.
Na Podkarpaciu jest ponad 150 winnic i wciąż przybywa nowych. Łącznie zajmują około 100 hektarów. Przeciętne gospodarstwo winiarskie w regionie zajmuje ok. 20-30 arów i takich jest zdecydowanie najwięcej, choć nie brakuje dużych, 2-3-hektarowych plantacji. Uprawiane są głównie odmiany odporniejsze, sprawdzone w lokalnym klimacie, np. Seyval Blanc, Marechal Foch, Leon Millot. Początki uprawy winorośli na obszarze dzisiejszego Podkarpacia sięgają prawdopodobnie X-XI wieku. O historycznym rozpowszechnieniu upraw winorośli świadczą np. lokalne nazwy geograficzne, jak Winna Góra, Winnica czy Winne, szczególnie liczne na pogórzach karpackich. Winiarstwo na tych terenach stopniowo zanikało w XVI i XVII stuleciu, w dużej mierze za sprawą konkurencji win węgierskich, które wówczas zaczęły być masowo przywożone do Polski. Uprawa winorośli powróciła na Podkarpacie w połowie lat 80. ubiegłego wieku.