Jak podała FAMMU/FAPA za Tureckim Urzędem Statystycznym, w 2012 r. turecka produkcja owoców i warzyw będzie wyższa wobec roku poprzedniego. Wstępne dane szacunkowe dotyczące tegorocznych zbiorów owoców zakładają wielkość 18,3 mln ton, a warzyw odpowiednio 27,9 mln ton.
Tym samym w porównaniu do 2011 r. owoce odnotowały 6,4-proc. wzrost zbiorów a warzywa około 1,7 proc. Największy wzrost w produkcji dotyczy w przypadku owoców moreli - o niecałe 17 proc. oraz śliwek - 10,5 proc. a także niecałe 10 proc. dla jabłek oraz wiśni i czereśnie. Ponadto więcej niż przed rokiem zebrane zostanie fig, mniej za to owoców cytrusowych, w tym głównie cytryn i mandarynek. W zbiorach warzyw sporo więcej - o 10 proc. zebrane zostanie marchwi, niewielki wzrost dotyczył będzie ponadto pomidorów, fasoli czy słodkiej papryki. W bieżącym roku nieznaczny spadek zbiorów dotknie jedynie cebuli i bakłażanów.