Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Turcja: więcej rodzynek

24 września 2012
FAMMU/FAPA podała, że w 2012 r. prognozowany jest wzrost produkcji rodzynek w Turcji. Wstępne dane zakładają tegoroczną produkcję na poziomie 270 tys. ton wobec poprzedniorocznej wielkości 250 tys. ton.
Warto wspomnieć, iż Turcja jest bardzo znaczącym na świecie producentem winogron - średniorocznie wielkość ta osiąga około 2,2 mln ton. Z tego ok. 25-35 proc. winogron kierowane jest do bezpośredniego spożycia, 35-38 proc. do suszenia, 20-25 proc. do produkcji lokalnego produktu, jakim jest pekmez - słodki syrop wyrabiany właśnie z winogron, a pozostałe niewielkie ilości kierowane są do produkcji napojów alkoholowych.

Znakomita część produkowanych w Turcji rodzynek kierowana jest na eksport średniorocznie jest to około 85 proc. lokalnej produkcji - w bieżącym roku będzie to około 225 tys. ton wobec 213,5 tys. ton przed rokiem, a największym od lat odbiorcą pozostają kraje unijne.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę