FAMMU/FAPA podała, że w 2012 r. prognozowany jest wzrost produkcji rodzynek w Turcji. Wstępne dane zakładają tegoroczną produkcję na poziomie 270 tys. ton wobec poprzedniorocznej wielkości 250 tys. ton.
Warto wspomnieć, iż Turcja jest bardzo znaczącym na świecie producentem winogron - średniorocznie wielkość ta osiąga około 2,2 mln ton. Z tego ok. 25-35 proc. winogron kierowane jest do bezpośredniego spożycia, 35-38 proc. do suszenia, 20-25 proc. do produkcji lokalnego produktu, jakim jest pekmez - słodki syrop wyrabiany właśnie z winogron, a pozostałe niewielkie ilości kierowane są do produkcji napojów alkoholowych.
Znakomita część produkowanych w Turcji rodzynek kierowana jest na eksport średniorocznie jest to około 85 proc. lokalnej produkcji - w bieżącym roku będzie to około 225 tys. ton wobec 213,5 tys. ton przed rokiem, a największym od lat odbiorcą pozostają kraje unijne.